ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φεύγουν τα βλέμματα από την Ελλάδα

03:10 - 28 Νοε 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Μία δύσκολη περίοδος ξεκινάει για την αγορά μας. Αγωνία για τα αποτελέσματα των τραπεζών.
Μία από τις πλέον κρίσιμες περιόδους ξεκινάει από σήμερα και άγνωστο το πόσο αυτή θα κρατήσει, για τη Χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας. Πριν καλά - καλά βγει η χρονιά ο γενικός δείκτης του Χ.Α. μετράει πτώση που ξεπερνάει το 53%. Μετοχές, όπως η ΔΕΗ διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά. Η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένη στο Χ.Α., η μετοχή της Coca Cola, διαπραγματεύεται σε χαμηλά έτους. Οι μετοχές των τραπεζών, όπως του Τ.Τ. βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, παρά τις σπασμωδικές αντιδράσεις σε ορισμένες συνεδριάσεις, και άλλες έχουν γυρίσει πίσω 18 χρόνια, όπως και ο γενικός δείκτης. Από την ερχόμενη εβδομάδα, η αγορά στρέφει τα μάτια της στις τράπεζες και στις ζημιές που θα κληθούν να πάρουν από το κούρεμα του 50% στα ομόλογα, εξέλιξη για την οποία πρώτο έγραψε το «R». Το πιθανότερο σενάριο, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις στελεχών της ESMA, είναι ότι θα ακολουθηθεί η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε στο εξάμηνο, όταν το PSI είχε οριστεί στο 21%. Οπότε, μένει να διευκρινιστεί από την Επ. Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος, αν οι τράπεζες θα γράψουν στους ισολογισμούς τους τη ζημιά από το κούρεμα στο 9μηνο.

Το Σαββατοκύριακο, τα επιτελεία των τραπεζών δούλευαν στο «φουλ» προς την κατεύθυνση αυτή, αναφέρουν χρηματιστές. Επίσης, τα βλέμματα φεύγουν από την Ελλάδα μετά και την αποδοχή της νέας δανειακής σύμβασης από τον κ. Αντ. Σαμαρά και στρέφονται στην Ιταλία και την Ισπανία, με την τελευταία να δηλώνει ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια. Επίσης, οι αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις συζητήσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις τράπεζες για το αν θα χρηματοδοτήσουν οι τελευταίες τις ζημιές τους από το κούρεμα ή οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών. Αν συμβεί το τελευταίο, τότε δεν πρόκειται να εκδοθούν κοινές μετοχές, τις οποίες θα πάρουν οι κυβερνήσεις.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι, «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης σημείωνε καθ' όλη την διάρκεια νέα χαμηλά έτους (660 μονάδες) τα οποία συνιστούν και νέα χαμηλά για την Ελληνική αγορά από τις 7 Ιανουαρίου του 1993. Το ανησυχητικό αυτής της εικόνας είναι η άρνηση των τραπεζικών τίτλων να καταγράψουν επίσης νεότερα φετινά χαμηλά παρουσιάζοντας θετικές αποκλίσεις από τα προηγούμενα -τοπικά πλέον- χαμηλά επίπεδα του Γενικού Δείκτη και ίσως εδώ χρειάζεται αρκετή προσοχή καθώς η προσαρμογή μπορεί να επέλθει ανά πάσα στιγμή. Ο Γενικός Δείκτης εισέρχεται σταδιακά σε υποτιμημένες ζώνες τιμών οι οποίες όμως μόνο στην υπερβολή τους δίνουν καλές αντιδράσεις και ίσως να ήταν σκόπιμο να αναμένει κανείς επίπεδα 20 - 30 μονάδες χαμηλότερα για να βρεθεί εντός του εύρους της αντίδρασης. Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία απολύτως τεχνική ένδειξη ότι η αγορά μπαίνει σε άλλη φάση από πλευράς τάσης ή έστω σε κάποιο στάδιο συσσώρευσης που να δικαιολογεί μια αυξημένη εγρήγορση».

Στη περιοχή των 665μ εκπληρώθηκε ο καθοδικός στόχος για το ΧΑ (λόγω απώλειας της ζώνης στήριξης των 750-740μ), αναφέρει η Εμπορική Τράπεζα σε τεχνική ανάλυση. Βραχυχρόνια, ο ΓΔ εμφανίζεται υπερπουλημένος (σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 670μ), αλλά απαιτούνται δυο συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 686μ (με παράλληλη αύξηση του όγκου των συναλλαγών), ώστε να υπάρξει αξιόπιστη ένδειξη διαφοροποίησης προς το θετικότερο, της ισχύουσας αρνητικής τεχνικής εικόνας.

Το αρνητικό σενάριο : ο ΓΔ κινείται χαμηλότερα των 660μ με αυξανόμενους όγκους συναλλαγών. Σε μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι εύκολο να προσδιορισθεί το νέο σημείο ισορροπίας, αλλά μάλλον θα είναι χαμηλότερα των 640μ. Το πιθανότερο είναι να σημειωθούν άμεσα, δυο-τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις έντονα πτωτικές, που ενδεχομένως θα έχουν χαρακτηριστικά ξεπουλήματος, οι οποίες με τη σειρά τους θα προκαλέσουν στη συνέχεια βραχύβιο αγοραστικό ενδιαφέρον, για καθαρά τεχνικούς/κερδοσκοπικούς λόγους.
Το θετικό σενάριο: ο ΓΔ ξεπερνά άμεσα τις 686-689μ, με αρχικό στόχο την κάλυψη του πρόσφατου χάσματος τιμών μεταξύ 708,24μ και 710,14μ. Η πρώτη αξιόλογη αντίσταση, στην περίπτωση «σοβαρής» ανοδικής αντίδρασης, εντοπίζεται στις 729-735μ.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:21 - 28 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.