ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέρκελ: "Η επίλυση της ευρωπαικής κρίσης χρέους θα πάρει χρόνια"

11:53 - 02 Δεκ 2011
stavroula

Από stavroula

Θα βοηθήσουν, αλλά υπό προϋποθέσεις οι BRICS. Αρνείται να στηρίξει την Ευρωζώνη το Πεκίνο.
Δήλωση - βόμβα έκανε πριν από λίγο η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου, τονίζοντας ότι "η επίλυση της ευρωπαικής κρίσης χρέους θα πάρει χρόνια", ενώ διευκρίνισε για ακόμη μία φορά ότι μοναδική λύση αποτελούν οι αλλαγές στις ευρωπαικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχασαν την αξιοπιστία τους στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, καθώς απέτυχαν να εφαρμόσουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Αναφορικά με τον ρόλο της ΕΚΤ και την έκδοση των ευρωομολόγων, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε ακλόνητη ως προς τις απόψεις της, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση για το ευρωομόλογο ως άσκοπη.

 "Πρέπει να υπερασπιστούμε την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και των κεντρικών τραπεζών. Η εντολή της ΕΚΤ είναι διαφορετική από ότι της Fed στις ΗΠΑ ή της Τράπεζας της Αγγλίας", επεσήμανε η ίδια.

"Το γερμανικό σύταγμα δεν επιτρέπει την παράδοση του ελέγχου του προϋπολογισμού σε ευρωπαϊκό θεσμό", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και συμπλήρωσε: "Κατά συνέπεια η συζητήση για ευρωομόλογα είναι άσκοπη".

"Ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε δημοσιονομική ενοποίηση είναι μέσω της αλλαγής των συνθηκών".

Οι BRICS θα βοηθήσουν, αλλά υπό προϋποθέσεις

"Οι BRICS συμφώνησαν να προσθέσουν πόρους στο ΔΝΤ αλλά υπό προϋποθέσεις", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Guido Mantega, επιημαίνοντας ότι επιρροή των χωρών θα πρέπει να αντιστοιχεί στην αναλογία των χρηματοδοτήσεων και πως θα πρέπει να γίνουν αντίστοιχες κινήσεις από ΗΠΑ και ευρωζώνη.

"Είναι μεγάλη ικανοποίηση για εμάς ότι αυτή τη φορά έρχεται το ΔΝΤ στη Βραζιλία όχι για να μας δώσει χρήματα όπως στο παρελθόν, αλλά για να μας ζητήσει να δανείσουμε χρήματα στις ανεπτυγμένες οικονομίες", τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Mantega διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος των κεφαλαίων με τα οποίο οι BRICS θα χρηματοδοτήσουν το ΔΝΤ. Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι θα υπάρξει μία σύνοδος των BRICS προ της συνόδου της G20 τον Φεβρουάριο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αρνείται να στηρίξει την Ευρώπη το Πεκίνο

Αρνείται να βοηθήσει την Ευρωζώνη, χρησιμοποιώντας τα συναλλαγματικά του αποθέματα, το Πεκίνο και το επεσήμανε δια στόματος της υφυπουργού Εξωτερικών, Fu Ying.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν έχει βάση το επιχείρημα ότι η Κίνα πρέπει να στηρίξει την Ευρωζώνη, ενώ η υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα διαχειρίζεται τα αποθέματά της, τα οποία επισημαίνεται ότι αγγίζουν τα 3,2 τρισ. δολ.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:17 - 02 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.