ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«No ECB, no party» σε ευρώ και μετοχές

02:07 - 15 Δεκ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Ξεχάστε το ράλι του Άγιου Βασίλη, το ευρώ βυθίζεται, φωνάζουν οι αναλυτές. Εάν η ΕΚΤ δεν γίνει πιο επιθετική, εάν δεν αναλάβει μεγαλύτερo ρόλο στην κρίση, τότε το ευρώ οδηγείται προς μία μακρά πτωτική πορεία, και θα πάρει πιθανότατα και τις μετοχές και τα εμπορεύματα μαζί του. Και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε το παραδοσιακό ράλι στα τέλη του έτους, στα χρηματιστήρια.
Oι επενδυτές αναμένουν πως οι απειλές των διεθνών οίκων αξιολόγησης για υποβαθμίσεις θα υλοποιηθούν λίαν συντόμως καθώς χάνονται όλο και περισσότερο οι ελπίδες για γρήγορη λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Εάν η ΕΚΤ δεν αλλάξει πλεύση, δεν αλλάξει πολιτική, δεν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τον ισολογισμό της για να στηρίξει τη ζώνη του ευρώ, τότε οι πιέσεις τόσο στο κοινό νόμισμα, όσο και τις μετοχές και τα εμπορεύματα, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σύντομα.

Το επίπεδο του 1,30 με 1,29 για το ευρώ έναντι του δολαρίου αποτελεί ένα σημαντικό ψυχολογικό όριο και θεωρείται ένα δυνατό σημείο στήριξης, επισημαίνει ο επικεφαλής της αγοράς νομισμάτων της Danske, Αrne Lohmann Rasmussen. Όμως εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης, εάν δούμε πολλές χώρες να δέχονται τα βέλη της υποβάθμισης από τους διεθνείς οίκους, ή περισσότερα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο, τότε και αυτό το φράγμα θα σπάσει και είναι δύσκολο να προβλέψεις κανείς πού θα προσγειωθεί το κοινό νόμισμα.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η Σύνοδος δεν έδωσε στην αγορά αυτό που περίμενε, για αυτό και αναμένεται σύντομα να ακολουθήσει και νέα Σύνοδος Κορυφής, η οποία επιτέλους θα ασχοληθεί με τα φλέγοντα ζητήματα της ευρωζώνης, που είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, όπως σημειώνει η BNP Paribas. Πάντως, οι προοπτικές ότι θα δούμε κάποια ουσιαστική δράση από την ΕΚΤ, χλωμίαζουν όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα με την Νοmura, η αγορά είναι έντονα short στο ευρωπαϊκό νόμισμα κι έτσι η πίεση του ξεπουλήματος θα συνεχιστεί ολόκληρη την εβδομάδα και ίσως και μέχρι τα τέλη του έτους, εκτός εάν υπάρξει κάποια ένδειξη ότι η ΕΚΤ θα αλλάξει στάση. Την πτωτική πίεση ενισχύει και η φημολογία πως από μέρα σε μέρα ενδέχεται να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας, γεγονός που εάν γίνει πραγματικότητα, τότε δύσκολα θα μπορέσει το κοινό νόμισμα να κερδίσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών. Όπως σημειώνει ο ιαπωνικός οίκος, για το α’ τρίμηνο του 2012, αναμένεται πως το ενιαίο νόμισμα θα βρεί στο 1,20 έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με την Nomura, τα αρνητικά πρωτοσέλιδα θα συνεχίσουν να υπάρχουν το επόμενο διάστημα αφού δεν υπάρχει καμία μεγάλη λύση ακόμη από την ΕΕ που να βοηθά και τεχνικά την ανοδική αντίδραση των αγορών.

Η έλλειψη κάποιου φωτός στον ορίζοντα, από την πλευρά των χαρασσόντων πολιτική στην ΕΕ, δείχνει ότι το ευρώ θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία προς τα τέλη του έτους, αλλά και στις αρχές του επόμενου.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της αγοράς νομισμάτων της Miller Tabak, Peter Boockvar, η Ευρώπη οδεύει προς την ύφεση και ο έντονος αντίκτυπος που θα έχει αυτή η εξέλιξη στην παγκόσμια ανάπτυξη, θα είναι το story του 2012. Όπως προσθέτει, πολλοί νομίζουν ότι οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να αποφύγουν την επιβράδυνση, όμως αυτό αυτή τη στιγμή, αποτελεί ουτοπία. Καμία οικονομία του ανεπτυγμένου κόσμου δεν θα μείνει αλώβητη από την ύφεσης που θα πλήξει την ευρωζώνη.

Ο αναλυτής τονίζει ότι μαζί με το ευρώ, και οι μετοχές θα κινηθούν αρκετά χαμηλότερα όσο πλησιάζουμε στα τέλη του έτους αλλά και στο πρώτο τρίμηνο του 2012, και το μόνο που θα μπορούσε να βάλει Stop σε αυτήν την εξέλιξη είναι να ανακοινώσει η Fed έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, και η ΕΚΤ να ξεκινήσει το τύπωμα χρήματος μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Eκτός εάν και μέχρις ωσότου η ΕΚΤ δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει τον ισολογισμό της για να στηρίξει τη ζώνη του ευρώ, το ευρωπαϊκό νόμισμα θα συνεχίσει να χάνει έδαφος, σημειώνει ο επικεφαλής στρατηγικής της Forex.com, Brian Dolan.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:11 - 15 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.