ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kάτω από 180 δισ. ευρώ οι καταθέσεις στις τράπεζες

14:46 - 29 Δεκ 2011
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

Στα 179,6 δισ. ευρώ υποχώρησαν οι καταθέσεις των ιδιωτών στις ελληνικές τράαπεζες τον Νοέμβριο από 182,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Συνεχώς μειούμενες βαίνουν οι κατθέσεις των Ελλήνων ιδίωτών στις τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις υποχώρησαν κάτω και απότα 180 δισ. ευρώ, έξέλιξη που παραπέμπει σε κινήσεις πανικού, αλλά και ανταπόκρισης συνάμα στα βαριά χαράτσια που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι Έλληνες καταθέτες σηκώνουν τα χρήματά τους για διάφορους λόγους.

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι θα γίνει ακριβώς, αφού προς το παρόν δεν διαφαίνεται καμία λύση στο PSI, ενώ η τρόικα δεν έχει εμφανιστεί ακόμα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο - μαμούθ, ύψους 90 δισ. ευρώ. Για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή θα πρέπει η κυβέρνηση Παπαδήμου να έχει τη στήριξη των κομμάτων για να διαπραγματευτεί τη νέα δανειακή σύμβαση και βεβαίως για να επιβάλει τους όρους της τρόικας.

Ένας από αυτούς, ίσως και ο σημαντικότερος, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, είναι οι απολύσερις στο Δημόσιο. Πολλοί Έλληνες λοιπόν, σήκωσαν τα χρήματά τους και τα "έστειλαν' στο εξωτερικό", ενώ στην αγορά συζητείται ότι έκαναν φτερά και πολλά από τα κεφάλαια που λιμνάζουν στις ελβετικές τράπεζες μετά τον θόρυβο περί φορολόγησης που έχει προκληθεί.

Ο δεύτερος λόγος αφορά στο ότι πολλά νοικοκυριά, επειδή δεν τα βγάζουν πέρα, αναγκάζονται να σηκώνουν από τα τραπεζικά γκισέ τα "έτοιμα". Μετά τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, τα νέα χαράτσια, το ακριβό κόστος ζωής, τις τρέχουσες μηνιαίες υποχρεώσεις, τα νοικοκυριά δεν τα βγάζουν πέρα, οπότε οδηγούνται στα ATMs.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με το επιχειρείν. Δεδομένης της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, οι επιχειρηματίες αναγκάζονται να σηκώνουν δικά τους λεφτά για να πληρώσουν προμηθευτές στο εξωτερικό, αφού οι ξένες εταιρείες δεν δέχονται εγγυητικές από ελληνικές τράπεζες.   

Το πρόβλημα είναι μεγάλο, επίσης, για τον τραπεζικό κλάδο, αφού "ξεμένει" από κεφάλαια, που σημαίνει ότι η υπαγωγή των τραπεζών στο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 30 δισ. ευρώ βρίσκεται πιο κοντά περισσότερο από ποτέ.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 20:27 - 29 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.