ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δέκα μήνες μετράει πτώση το Χρηματιστήριο

04:16 - 30 Δεκ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Η χρονιά για την αγορά έχει τελειώσει, σχολιάζουν οι χρηματιστές, παρά το δώρο της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση, όπως είναι η αναβολή του φόρου υπεραξίας μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012.
Ο γενικός δείκτης έχει χτίσει πλέον μία βάση κοντά στις 670 μονάδες και οι επενδυτές έχουν επιλέξει, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο κι έπειτα να διατηρήσουν ρευστότητα. Την άποψη αυτή έχουν εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά θεωρώντας ότι το Χ.Α. δεν αποτελεί ακόμα προορισμό, παρά το γεγονός ότι ξένα funds έχουν πάρει θέση σε μετοχές, όπως ο ΟΠΑΠ, η Folli, η Frigoglass, η S&B, στα ψάρια και στις τράπεζες. Για να πάρει μπροστά η αγορά θα πρέπει, σύμφωνα με τους χρηματιστές, να προχωρήσουν το PSI, οι όροι της τρόικας για τη νέα δανειακή σύμβαση, να πάνε προς τα πίσω οι εκλογές, να «καθαρίσει» το Δημόσιο, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάκαμψης και βεβαίως ο διεθνής περίγυρος να ανακόψει πιθανότητες βαθιάς ύφεσης στην Ευρώπη.

Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον αυτής της περιόδου εστιάζεται στους τραπεζικούς τίτλους που κλείνουν μάλλον ομαλά ένα πολύ άσχημο 2011. Χωρίς κάποιο συνταρακτικό γεγονός κλείνει ο Δεκέμβρης που πιθανότατα θα είναι ο 10ος πτωτικός μήνας του 2011. Παρά τις νέες σημαντικές απώλειες των τραπεζών (με εξαίρεση τις 2 κυπριακές) ο μήνας θα κλείσει με μικρές απώλειες για το Γενικό Δείκτη, λόγω της θετικής πορείας συγκεκριμένων μετοχών. Σημαντικά κέρδη μέσα στο μήνα μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο παρατηρήσαμε για τις ΕΥΔΑΠ (20,4%), ΕΥΑΘ (+20,1%), Coca Cola 3E (+15,1%), ΕΧΑΕ (+14,8%), Ελλάκτωρ (+14,4%), Marfin Popular (+12%) κ.α., ενώ σταθερότητα επέδειξαν και οι τίτλοι των ΕΛΠΕ, Τιτάν, Μυτιληναίου, Motor Oil, ΟΠΑΠ κ.α. Η ικανοποιητική αντίδραση των Marfin Popular και της Τράπεζας Κύπρου από τα ιστορικά χαμηλά της σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις ανακοινώσεις για το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ , αξίας όπως ανακοινώθηκε περίπου 100 δις USD.

Σύμφωνα με τον κ. Ν. Χριστοδούλου, υπεύθυνο ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, «προς το παρόν δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος καταλύτης που θα οδηγήσει στη διάσπαση των 675 μονάδων σε πρώτη φάση και των 700 μονάδων σε δεύτερη. Η στήριξη των 650 μονάδων θα δοκιμαστεί όπως φαίνεται ξανά τον Ιανουάριο, καθώς μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου αρχίζει μια κρίσιμη περίοδος για την ελληνική οικονομία όπου μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το PSI+ και να έχει ψηφισθεί η επικαιροποίηση του Μνημονίου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης των 89 δις ευρώ». Σύμφωνα με τον αναλυτή, «μικρής σημασίας και μεγέθους άνοδο παρατηρήσαμε τις τρείς προηγούμενες ημέρες στο Χ.Α. Ελλείψει σημαντικών γεγονότων αυτήν την περίοδο η μικρή αντίδραση από τα χαμηλά 19 ετών μπορεί να σχετίζεται με το φαινόμενο window dressing λόγω κλεισίματος του έτους. Το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει χαμηλό και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών είναι αυξημένη και μάλιστα οι συνεδριάσεις πριν και μετά τα Χριστούγεννα είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα μιας και σημειώθηκαν σε αυτές οι χαμηλότεροι τζίροι του έτους». Προς το παρόν η εκτιμώμενη συμμετοχή στο PSI+ απέχει αρκετά από το επιθυμητό ποσοστό και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρητρών συλλογικής δράσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενεργοποίηση των CDS. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 11μηνο έφτασε τα 20,5 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 4,75% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που οδηγεί όπως όλα δείχνουν το έλλειμμα του 2011 τουλάχιστον στο 10% του ΑΕΠ».

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 13:21 - 30 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.