ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΣΕΕ: «Ούτε καν να σκεφτούν νέες μειώσεις»

02:34 - 04 Ιαν 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Αποκλειστική συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου της ΓΣΕΕ, Στάθη Ανέστη, στο «R»
«Δεν θα ανεχτούμε να υπάρξουν καινούργιες περικοπές» δήλωσε σήμερα ο Στάθης Ανέστης στο «R». Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ, εν όψιν της αυριανής συνάντησης που θα έχει η ηγεσία της ΓΣΣΕ με τον Λουκά Παπαδήμο και τους κοινωνικούς εταίρους, τόνισε πως «εμείς έχουμε τραβήξει κόκκινη γραμμή. Δεν θα μπούμε καν στη διαδικασία να συζητήσουμε για νέες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων.»

Ο κ. Ανέστης, σε ερώτηση που του έγινε για το ποία θα είναι η στάση της ΓΣΕΕ στην συνάντηση της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό, δήλωσε «Είμαστε ξεκάθαροι. Δεν θα ανεχτούμε κανένα νέο μέτρο που θα εξαθλιώσει ακόμα περισσότερο του εργαζομένους της χώρας. Η πολιτική αυτή που έχει φέρει τον κόσμο στη σημερινή άθλια κατάσταση, πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια γραμμή που θα ενισχύει τα εισοδήματα των εργαζομένων και να δίνει και μια ελπίδα προοπτικής εξόδου από την κρίση.» Ακόμα, τόνισε ότι «είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε πολιτική που περικόπτει μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα των ελλήνων εργαζόμενων.»

«Θα μας βρούνε μπροστά τους»

Ο κ. Ανέστης ήταν κατηγορηματικός σε οποιοδήποτε σενάριο κάνει λόγο περαιτέρω περικοπές. «Δεν μπορεί κανείς να ζητήσει παραπάνω θυσίες από τους έλληνες πολίτες. Πάνω σ' αυτό το πλαίσιο, δηλώνουμε ότι στην αυριανή συνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε από τις θέσεις μας. Δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση. Όσοι έχουνε διαφορετική άποψη, θα μας βρούνε μπροστά τους. Αυτή η θέση της ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει.» Σχετικά με το ενδεχόμενο μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΣΕ τονίζει «θα είναι ταφόπλακα κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μείωση στις εισφορές. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, πόσο πιο χαμηλά θα πέσουν οι συντάξεις; Είμαστε κάθετα αντίθετοι σ' αυτό.»

«Δεν επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα οι μισθοί»

Ερωτούμενος για το ενδεχόμενο κατάργησης του κατώτατου μισθού, ο κ. Ανέστης δήλωσε πως «πρέπει να σταματήσει αυτός ο μύθος ότι οι μισθοί είναι το πρώτο πράγμα που καθορίζει την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας. Υπάρχουν 17 παράγοντες που την επηρεάζουν και μετά είναι οι μισθοί των εργαζομένων. Αυτό το πράγμα χρειάζεται να το αναφέρουμε συνέχεια, γιατί όλοι νομίζουν πως η κατάργηση του κατώτατου μισθού θα είναι αυτό που θα τονώσει την οικονομία της Ελλάδας. Δεν ισχύει τίποτα τέτοιο και φυσικά είμαστε απέναντι σ' όποιο ενδεχόμενο υπάρχει για την κατάργηση του κατώτατου μισθού.»

«Δεν μπορούμε να έχουμε 365 μέρες το χρόνο πορείες»

Σε ερώτηση γιατί δεν έχουν ενταθεί οι κινητοποιήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη ΓΣΕΕ, ο Στάθης Ανέστης απάντησε πως « οι κινητοποιήσεις δεν έχουν σταματήσει. Κάθε μέρα υπάρχουν δράσεις των συνδικαλιστών, όχι όμως σε πανελλαδικό επίπεδο. Φυσικά και πρέπει να γίνονται και πανελλήνιες απεργιακές κινητοποιήσεις, όμως καταλαβαίνετε ότι δεν γίνεται να 365 μέρες το χρόνο πορείες. Παρ' όλα αυτά, η ΓΣΣΕ κινείται κάθε μέρα προς το συμφέρον των συνδικαλιστών.» Για το αν έχει οριστεί καινούργια ημερομήνια για πανελλήνια απεργία, δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε μια μεγάλη παν-Αττική κινητοποίηση στις 17 Δεκεμβρίου. Δεν έχει αποφασιστεί, αυτή τη στιγμή, νέα πανελλήνια απεργία
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.