ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βγήκαν μαχαίρια στο ΠΑ.ΣΟ.Κ

03:53 - 05 Ιαν 2012
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Επιθέσεις από σχεδόν όλα τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου στο Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος πρότεινε τη λύση της δυαρχίας μέχρι το καλοκαίρι.
Άναψαν τα αίματα στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής Νίκος Σαλαγιάννης επιτέθηκε προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Νίκος Σαλαγιάννης εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, ζητώντας την άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, ακόμα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Εκεί το σύνολο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει την εκλογή προέδρου το ταχύτερο δυνατό, και πάντως ως το τέλος Ιανουαρίου.

Τα αίματα άναψαν όταν ο κ. Σαλαγιάννης, απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Παπανδρέου και τον κατηγόρησε ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια λειτούργησε στο ΠΑΣΟΚ περισσότερο ως απόλυτος κυριάρχος και όχι ως εκλεγμένος πρόεδρος.

«Αρα, έχει δίκιο ο αδελφός μου με το άρθρο που έγραψε», τον διέκοψε εκνευρισμένος ο κ. Παπανδρέου, που αναφερόταν στο κείμενο του Νίκου Παπανδρέου που έκανε λόγο για «ραγιάδες» υπουργούς.

«Μια φορά ακόμα να παρέμβει έτσι ο αδελφός σας δεν θα μείνει τίποτα από το κύρος σας στην κοινωνία. Ο αδελφός σας μίλησε ως εκπρόσωπος δυναστείας με τη νοοτροπία του πρίγκιπα», απάντησε ο κ. Σαλαγιάννης.

Στο ίδιο κλίμα και η τοποθέτηση της Τόνιας Αντωνίου. «Μπορεί εμείς να είμαστε ραγιάδες αλλά εσείς πρέπει να φύγετε άμεσα από την ηγεσία του κόμματος. Πολλοί δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές με εσάς πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ» φέρεται να είπε η Τόνια Αντωνίου.


Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου


Μεταβατική δυαρχία πρότεινε κατά την εισήγηση του στο πολιτικό συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου. Εκλογή υποψήφιου Πρωθυπουργού από την ΚΟ του κόμματος και τον Μάιο να διεξαχθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή νέας ηγεσίας στην οποία δεν θα είναι υποψήφιος ο Γ. Παπανδρεόυ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου,σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στην συνεδρίαση ότι «θα κάνω το καθήκον μου. Δεν πάω σπίτι μου. Θα υπηρετήσω τη δημοκρατική παράταξη από όποια θέση, χωρίς να είμαι δεμένος σε καρέκλες. Δεν προτίθεμαι να κατέβω ούτε ως υποψήφιος πρωθυπουργός ούτε ως υποψήφιος πρόεδρος μετά τις εθνικές εκλογές».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι η πρόταση του δεν εμπεριέχει «ούτε πονηρές ούτε δεύτερες σκέψεις». Νωρίτερα είχε εκφράσει την πρόταση αυτή και πριν αρχίσει η συνεδρίαση του κρίσιμου πολιτικού συμβουλίου στον Ευ. Βενιζέλο.


Μ. Καρχιμάκης: «Χρειάζονται ξεκάθαρες πολιτικές λύσεις»



«Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ζητά επιχειρήματα και ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις. Δεν θέλει ούτε αναθέματα ούτε την αναπαραγωγή των επιχειρημάτων των αντιπάλων μας. Ζητά από τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Αντιδρά στη μεταφορά της δικής μας ευθύνης και μάλιστα κατόπιν εορτής σε άλλους. Με λίγα λόγια μας ζητά να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί η χώρα, οι πολίτες, η ιστορία του Κινήματος μας. Σε αυτή την υποχρέωση καλούμαστε να ανταποκριθούμε μια σήμερα. Σε πείσμα των καιρών, παραμένω αισιόδοξος.»

Από το πρωί στελέχη του κόμματος με δηλώσεις τους εξέφρασαν την άποψη πως θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας.


Γ.Παναγιωτακόπουλος: Δεν επιτρέπονται σκόπιμες ολιγωρίες


«Αναδείξαμε από το πουθενά πολικάντηδες και τους εμπιστευτήκαμε κρίσιμες θέσεις, με κριτήριο όχι την ικανότητα αλλά τη δουλικότητα. Μας επιβλήθηκαν «στελέχη» με κριτήριο όχι τη δυνατότητα να διοικήσουν αλλά τη σχέση τους με διάφορους πόλους εξουσίας. Δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις και σκόπιμες ολιγωρίες».

"Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια να αντισταθούμε στη κατάρρευση της να μπορέσουμε να ανοίξουμε νέα σελίδα σε μια νέα εποχή. Επομένως το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται καθαρές λύσεις, με καθαρές κουβέντες και με καθαρές διαδικασίες».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισήγηση του επιτέθηκε στον εκδότη του «Βήματος» και διεθυντή του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη. «Έπρεπε να ονομαστικοποιήσουμε τα συμφέροντα», είπε και κατονόμασε τον εκδότη του Βήματος, ο οποίος όπως σημείωσε, ζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας ζήτησε τη γνώμη του πρωθυπουργού, ο οποίος του απάντησε ότι αν πληροί τους όρους και τις προυποθέσεις να δώσει το δάνειο χωρίς να ρωτά τον πρωθυπουργό. Αλλά επειδή δεν τους πληρούσε δεν έλαβε το δάνειο των 10 εκ. ευρώ.

Μετά από αυτό, σύμφωνα με τον Π. Μπεγλίτη, ο κ. Παπανδρέου, άρχισε ευθεία και ανοιχτή σύγκρουση και ευθεία υπονόμευση όταν η κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών προσπαθούσαν για τη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank, η οποία αν πετύχαινε θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις για την οικονομία".

Κατόπιν, αναφέρθηκε στη δικαστική εξουσία και στη διερεύνηση από αυτή των κατηγοριών που διατυπώθηκαν για παιχνίδια του αδελφού του με τα CDS. «Η δικαιοσύνη έπρεπε να αποφασίσει αμέσως και μην καθυστερεί καθιστώντας όμηρο και υπόλογο τον πρωθυπουργό», τόνισε.



Η απάντηση του ΔΟΛ 



Ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κ. Σταύρος Π. Ψυχάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.

Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.

Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.

Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!»


Τι λέει η Εθνική Τράπεζα


Η Εθνική ουδέποτε ζητά ή αφήνει περιθώρια για ανάμιξη τρίτων στη χορήγηση δανείων, αναφέρουν στελέχη της τράπεζας, σημειώνοντας «υπάρχουν τα αρμόδια όργανα της τράπεζας που αποφασίζουν με συγκεκριμένες και διαφανείς διεργασίες».

Ούτε για το συγκεκριμένο δάνειο ζήτησε ουδέποτε έγκριση. Πράγματι, όπως ομολογούν οι ίδιοι, ο ΔΟΛ είχε ζητήσει 10 εκατ. ευρώ δάνειο αλλά επειδή δεν δόθηκαν στην ΕΤΕ οι απαραίτητες εξασφαλίσεις, δεν εγκρίθηκε η χορήγησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΤΕ χορήγησε δάνειο 19 εκατ. ευρώ στον ΔΟΛ τον Δεκέμβριο του 2010 με εγγύηση το κτίριο που στεγάζεται ο δημοσιογραφικός οργανισμός.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:46 - 05 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.