ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καμία ανοχή των αγορών στην Ευρώπη

10:22 - 06 Ιαν 2012
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Ανησυχία στην Ευρώπη για τις χαμηλότερες των προσδοκιών καλύψεις στα γαλλικά ομόλογα, κούρσα αποδόσεων. Πονοκέφαλος από Ιταλία και Ισπανία.
Μετά την αρνητική έκβαση της δημοπρασίας γαλλικών μακροπρόθεσμων ομολόγων, αλλά και αύξηση του επιτοκίου στο 7,05% για τα ιταλικά 10ετή ομόλογα το μήνυμα των αγορών προς στην Ευρώπη είναι πλέον ξεκάθαρο: Πάρτε μέτρα τώρα. Σύμφωνα με ξένους αναλυτές, τρία χρόνια μετά την πτώχευση της Lehman Brothers που πυροδότησε την οικονομική κρίση και δύο χρόνια μετά από άστοχα μέτρα στην Ευρωπαίκή ένωση η υπομονή των αγορών προς την Ευρώπη έχει εξαντληθεί.

Αυτό φάνηκε ήδη από τη πρώτη βδομάδα του έτους με τη Γαλλία να δέχεται το πρώτο χαστούκι από τις αγορές καθώς στη δημοπρασία της 5ης Ιανουαρίου που σκόπευε να αντλήσει 8 δις ευρώ, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 3,26% ενώ η ζήτηση έπεσε στο μισό. Ο Σαρκοζί ανησυχεί πλέον ξεκάθαρα για τις ορέξεις των αγορών καθώς τρέμει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας του από τους οίκους αξιολόγησης για αυτό και δεν φαίνεται να αποφεύγει τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων. Εκτός από την υποβάθμιση και την οικονομική κατρακύλα της χώρας του βέβαια ο Σαρκοζί γνωρίζει ότι οι αγορές είναι αυτές που στην τελική θα κρίνουν την παραμονή του ή όχι στα Ηλύσια πεδία.

Ούτε την Ιταλία αφήνουν σε ησυχία οι αγορές παρά τα θετικά στοιχεία που προέκυψαν για την μείωση του ελλείμματος. Αν και το 2012 μπήκε με μία θετική εξέλιξη για την γείτονα χώρα, με το έλλειμμα να μειώνεται πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο. Το 10ετές ομόλογο της ξεπέρασε το όριο του 7% ενώ στη τράπεζα Unicredit μια από τις μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες αποφάσισε να πουλήσει μέρος των μετοχών της με έκπτωση 43% μετά τη πτώση της τάξεως του 5% στις συναλλαγές της Τετάρτης. Οι συζητήσεις για το αν θα έπρεπε ή όχι να υπαχθεί η χώρα στο ΔΝΤ με τη σειρά τους εντείνουν τις ανησυχίες για την εξέλιξη της ιταλικής οικονομίας από τις οποίες όμως παίρνει αποστάσεις η κυβέρνηση Μόντι λέγοντας ότι δεν θα χρειαστεί παρέμβαση ΔΝΤ.

Συζητήσεις που φαίνεται να παίρνουν στα σοβαρά όμως στην Ισπανία. Προσφάτως το χρηματιστήριο της Μαδρίτης σημείωσε πτώση καθώς οι εκτιμήσεις του τύπου για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών της για ένα μέρος μόνο της τρύπας των ελλειμμάτων τους, έπεσαν κατά πολύ έξω. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για 50 δις ευρώ από τα 10 δις που φημολογούνταν. Από την άλλη ο πρωθυπουργός της χώρας πρόκειται να δημιουργήσει μία κακή τράπεζα κρατικά ελεγχόμενη για να αγοράσει τα σπασμένα της Ισπανικής οικονομίας. Εδώ έρχεται το ΔΝΤ καθώς η αρχική χρηματοδότηση αυτής της τράπεζας απαιτεί τουλάχιστον 100 δις ευρώ, ποσό που σύμφωνα με το Bloomberg μόνο με το ΔΝΤ θα το εξασφαλίσει.

Σύμφωνα με αναλυτές, δύο χρόνια πριν η Ευρώπη υπολόγιζε ότι το 2012 θα ήταν η χρονιά ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση. Τονίζουν ακόμα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν υπολόγισαν την αποτυχία των μέτρων τους και την λανθασμένη εκτίμηση της κρίσης. Δύο χρόνια μετά φαίνεται να αντιλαμβάνονται την κατάσταση και προσπαθούν να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος, την ασυνεννοησία και τις ματαιοδοξίες. Όπβως αναφέρουν αναλύσεις ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, οι οιωνοί είναι κακοί για ορισμένες από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές χώρες πλέον και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προχωρήσουν σε ριζικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπολογίζουν αυτή τη το προσωπικό και το μικροπολιτικό κόστος των αποφάσεών τους. Να αποφασίσουν ως μία ενωμένη Ευρώπη αλλιώς δεν έχει νόημα η ύπαρξή της, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Κ. Στράτος
Τελευταία τροποποίηση στις 16:34 - 06 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.