ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν αποκλείει και νέα αύξηση στην τιμή του ρεύματος εντός του 2012 η ΔΕΗ

17:14 - 09 Ιαν 2012
Alexandros Velmachos

Από Alexandros Velmachos

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο νέας αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσα στο έτος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ -μετά και την αύξηση από την 1η Ιανουαρίου- άφησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στο ρεύμα μέσα στη χρονιά, απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν το ΥΠΕΚΑ θα αποδεχθεί τη σχετική εισήγηση της ΡΑΕ για προσαρμογή των τιμολογίων ανά εξάμηνο με βάση την εξέλιξη του κόστους.

Συμπλήρωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων που εγκρίθηκαν εφέτος οφείλονται σε αύξηση φόρων ή άλλων στοιχείων κόστους και μόνο το 1,1% αποτελεί «καθαρή» αύξηση για την επιχείρηση.

Ο κ. Ζερβός είχε προειδοποιήσει πέρυσι για κίνδυνο στάσης πληρωμών στο πρώτο τρίμηνο, αν δεν δίνονταν αυξήσεις 15%, ενώ σήμερα ανέφερε ότι για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, εντείνει τις προσπάθειες μείωσης του κόστους και θα προχωρήσει, αν χρειαστεί, σε μείωση του επενδυτικού προγράμματος.

Πάντως, από την 1η Ιανουαρίου 2012 στα οικιακά τιμολόγια ισχύουν: αυξήσεις 4- 14% στο κόστος της ενέργειας ανά κιλοβατώρα, πάγωμα ή μειώσεις στα πάγια, ανατιμήσεις σε επιμέρους στοιχεία των λογαριασμών, όπως οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που φθάνουν ακόμη και σε τετραψήφια ποσοστά και περαιτέρω περιορισμός των κλιμακίων κατανάλωσης. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ, η μέση αύξηση για τα νοικοκυριά κυμαίνεται από 9 έως 12%.

Ακόμη, ο κ. Ζερβός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθούν οι επενδύσεις της ΔΕΗ για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, και κάλεσε το Δημόσιο να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς τη ΔΕΗ που ξεπερνούν, όπως είπε, τα 180 εκατ. ευρώ, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τις οφειλές για την ηλεκτροδότηση των φωτεινών σηματοδοτών που εκκρεμούν από το 1998.

Ζήτησε επίσης να αρθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά, τονίζοντας ότι το 2012, αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο η ΔΕΗ καλείται να ενισχύσει τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος με ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ λόγω της ύπαρξης αυτών των στρεβλώσεων. Αναφερόμενος δε στο αίτημα του ΥΠΕΚΑ για κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου που ισχύει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, είπε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν δέχεται εντολές από το υπουργείο καθώς το μειωμένο τιμολόγιο προβλέπεται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και για να καταργηθεί θα πρέπει το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.



Διαμαρτυρία στα γραφεία εταιρείας που αναλαμβάνει τη διακοπή ρεύματος




Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της ΔΕΗ παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία εταιρείας που αναλαμβάνει για λογαριασμό της ΔΕΗ τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πολίτες που δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακίνητης περιουσίας πραγματοποίησαν μέλη των λαϊκών συνελεύσεων από τα Πετράλωνα, το Θησείο, την Κυψέλη, τα Πατήσια, την Καλλιθέα, την Ηλιούπολη και το κίνημα «Δεν πληρώνω».

Δεκάδες άτομα ανέβηκαν στα γραφεία της εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας, ζητώντας από τους υπαλλήλους να σταματήσουν τις εκτελέσεις εντολών διακοπής της ηλεκτροδότησης, ενώ φεύγοντας πήραν μαζί τους κουτιά με εντολές διακοπής ρεύματος.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας υποστήριξε πως η ΔΕΗ ανέστειλε τις εντολές για διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών. Ωστόσο, τα συνεργεία τους συνεχίζουν να κόβουν το ρεύμα σε όσους χρωστούν παλιούς λογαριασμούς. 
Τελευταία τροποποίηση στις 17:28 - 09 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.