ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπάνα» από Citigroup: Σε SD ή default η Ελλάδα

03:44 - 19 Ιαν 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Έρχεται σειρά κι άλλων υποβαθμίσεων στην Ευρώπη.
Μέσα στο διάστημα των επόμενων έξι μηνών, η Citi αναμένει την Moody's να προχωρά σε σειρά υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης των χωρών της ευρωζώνης και συγκεκριμένα της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, καθώς και του EFSF. Επίσης, θα θέσει σε αρνητικές προοπτικές την Γαλλία και την Αυστρία. Από την πλευρά της, η S&P θα υποβαθμίσει περαιτέρω την Ελλάδα, είτε σε selective default είτε σε άμεσο (οutright) default.

Στο μακροπρόθεσμο διάστημα, στα επόμενα 2 με 3 χρόνια δηλαδή, η Citi εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι υποβαθμίσεις, και όχι μόνο για τις χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας.

Επιπλεόν, η Citi βλέπει αυξημένο κίνδυνο υποβάθμισης των προοπτικών της Βρετανίας και της Γερμανίας μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Για την Γερμανία, η πίεση στις αξιολογήσεις έρχεται από την επιβράδυνση της οικονομίας και το βάρος από την στήριξη των εγχώριων τραπεζών και των χωρών της ευρωζώνης. Για την Βρετανία, το κυριότερο θέμα είναι η προοπτική του ότι η παρατεταμένη αδυναμία της οικονομίας, θα περιορίσει των ρυθμό της δημοσιονομικής βελτίωσης.
Τα κράτη εκτός του ευρώ όπως Ελβετία, Δανία, Νορβηγία και Σουηδία, αναμένεται να διατηρήσουν τα ΑΑΑ, αν και η αξιλόγηση της Δανίας ενδέχεται να κινδυνέψει λόγω της τάσης επιδείνωσης των δημοσιονομικών της, του υψηλού ιδωτικού χρέους και των συνθηκών της αγοράς κατοικίας.

Ειδικά για την Ελλάδα, η Citi αναμένει πως θα δεχτεί περαιτέρω υποβάθμιση σύντομα, αφού γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως το PSI, ακόμη και εάν συμφωνηθεί, δεν αρκεί για να επιστρέψει η Ελλάδα σε βι\ώσιμη δημοσιονομική οδό. Όπως εκτιμά, θα υπάρξει και άλλο deal μεγαλύτερης μείωσης του ελληνικού χρέους το οποίο επίσης θα συμπεριλαμβάνει τον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα έιτυε θα οδηγηθεί σε επιλεκτική χρεοκοπία, εάν υπάρξει συμφωνία για το PSI και το δεύτερο πακέτο διάσωσης, ή στο απόλυτο default και πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Citi, η Ελλάδα έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιστρέψει σε βιώσιμη οδό ανάπτυξης και δημοσιονομικών, χωρίς μία μεγάλη μείωση του χρέους της, συμπεριλαμβανομένου και του δημόσιου τομέα. Με το ΑΕΠ της να συνεχίζει να συρρικνώνεται μέχρι και το 2016 ( λόγω των μέτρων λιτότητας ), και με 100 δις ευρώ μείωση του χρέους από τον ιδιωτικό τομέα ( με πιθανό haircut μεγαλύτερο του 50%), το ελληνικό χρέος θα κορυφωθεί στο 157% το 2014, προτού αρχίσει πολύ-πολύ αργά να μειώνεται.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:07 - 19 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.