ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερωτευμένος Επίτροπος

02:37 - 31 Ιαν 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Η συζήτηση περί τοποθέτησης «Δημοσιονομικού Επιτρόπου» δεν είναι πρωτοφανής στη χώρα μας. Η Ελλάδα άλλωστε έχει πτωχεύσει επανειλημμένα στην ιστορία της (1827, 1843, 1893, 1932) και οι εντάσεις με τους δανειστές της, καθώς και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές ομολόγων, υπήρξαν συχνό φαινόμενο.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε τεθεί υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο και το 1898, μετά τη χρεοκοπία του '93 και τον καταστροφικό πόλεμο με την Τουρκία το '97. Ακολούθησαν χρόνια λιτότητας, ύφεσης, μαζικής μετανάστευσης στις ΗΠΑ και αποπληθωρισμού (τότε δημιουργήθηκε και η Εταιρεία Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος απέσυρε κάθε χρόνο μεγάλα ποσά χαρτονομισμάτων από την αγορά προκειμένου να πέσει ο πληθωρισμός). Επίσης, οι ξένοι δανειστές μας εισέπρατταν για χρόνια απευθείας «ταρίφες» από τα έσοδα των κρατικών μονοπωλίων (σπίρτων, τσιγαρόχαρτων, κλπ). Τα παλιά κόμματα διαλύθηκαν στο σύνολό τους, πληρώνοντας έτσι τη χρεοκοπία της χώρας.

Ωστόσο, με το Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, τελικά εξυγιάνθηκαν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας και αναδύθηκε μέσα από τις στάχτες της χρεοκοπίας μία νέα πολιτική παράταξη με τον χαρισματικό ηγέτη Ελευθέριο Βενιζέλο. Ακολούθησαν οι νικηφόροι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο διπλασιασμός της ελληνικής επικράτειας. Υπομονή λοιπόν...
Και κάτι ακόμη: Πριν τη χρεοκοπία του 1893, οι Βρετανοί μας είχαν στείλει έναν «Επίτροπο» για να ελέγξει και να εξυγιάνει τα οικονομικά μας. Πράγματι, ο περίφημος Εδουάρδο Λω ανακάλυψε σημεία και τέρατα στα ελληνικά βιβλία και προσπάθησε να βάλει κάποια τάξη στο χάος. Όταν όμως έφτασε η ώρα να γράψει το τελικό του ραπόρτο στην κυβέρνησή του, είχε ήδη ερωτευθεί μία όμορφη Ελληνίδα, την Αικατερίνη Χατσοπούλου, την οποία και παντρεύτηκε. Τόσο πολύ τυφλώθηκε από τον έρωτά του, που η έκθεσή του παρουσίαζε την εικόνα της Ελλάδας ρόδινη. Λίγους μήνες μετά, ακολούθησε το "δυστυχώς επτωχεύσαμεν".

Νικ. Μαλ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.