ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λύση για την Ελλάδα ως το τέλος της εβδομάδας βλέπουν οι Βρυξέλλες

09:38 - 31 Ιαν 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Συστάσεις προς την Ελλάδα για συνέπεια στις δεσμεύσεις.
Σύσκεψη για το θέμα της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου και Ευρωπαίων ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία δόθηκε το πράσινο φως για την υιοθέτηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου από 25 κράτη-μέλη και την επίσπευση της λειτουργίας το μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με το Reuters, συμμετείχαν εκτός από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο Γιορκ Άσμουσεν, μέλος του ΔΣ της Τράπεζας, και ο επίτροπος Όλι Ρεν.

Επισήμως ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα, τόσο σε σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και σε σχέση με την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδήμος είχε συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα από αίτημα της γερμανικής πλευράς.

Μετά το τέλος της Συνόδου, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι προέτρεψε τους υπουργούς Οικονομικών «να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιήσουν το PSI και να υιοθετήσουν το νέο πρόγραμμα ώς το τέλος της εβδομάδας, έγκαιρα για την επίσημη πρόταση [του PSI] στα μέσα Φεβρουαρίου».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισε επίσης «την πρόοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα. «Υπολογίζουμε στις ελληνικές Αρχές και στην τρόικα ότι θα συμφωνήσουν στα βήματα για να να βάλουν το τρέχον πρόγραμμα και πάλι σε τροχιά».

Από την πλευρά του, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εμφανίστηκε σίγουρος ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να οριστικοποιηθεί «τις επόμενες ημέρες». Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με τους ομολογιούχους.

Μετά το τέλος της Συνόδου, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να κλείσει το χάσμα στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στη χρηματοδότηση (PSI).

O Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απέρριψε τα περί επιτροπείας για την Ελλάδα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το PSI και δήλωσε ότι είναι στο χέρι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους συνεχίζονται με ικανοποιητικό τρόπο, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν οριστικά τις προσεχείς ημέρες δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιτροπείας, ο Ν.Σαρκοζί τόνισε ότι η ανάταξη της Ελλάδας είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Έλληνες και ότι δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας -και αυτό, όπως είπε, είναι και θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου. Το αντίθετο, υπογράμμισε, θα ήταν παράλογο, μη δημοκρατικό και αναποτελεσματικό.

Ο Γάλλος πρόεδρος ερωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (όπως η ΕΚΤ) είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, δήλωσε ότι εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά από τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, χαρακτήρισε «ευφάνταστη και δυσάρεστη» τη γερμανική πρόταση περί επιτροπείας της Ελλάδας.

Κληθείς να σχολιάσει τη «δίψα» της Γερμανίας για δημοσιονομική πειθαρχία, ο Μ. Μόντι σημείωσε ότι «τη δίψα αυτή τη βιώνουν όλοι στην Ευρώπη». Δήλωσε, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις των χωρών του Βορρά που διψούν για δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους ότι οι χώρες της Μεσογείου κάνουν προόδους. «Εμείς πρέπει να ανταπεξέλθουμε θετικά, αλλά και αυτοί πρέπει να μπορέσουν να μας αγκαλιάσουν και όχι να μας στραγγαλίσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας τόνισε ότι απευθύνεται περισσότερο στο εσωτερικό ορισμένων χωρών, στα εθνικά τους κοινοβούλια και στην κοινή γνώμη, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να υπογράψουν κάτι το οποίο είναι σε θέση να το σεβαστούν και όχι να βάλουν την υπογραφή τους υπό την απειλή όπλου.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:52 - 31 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.