ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλη Ιουνίου ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ

11:19 - 31 Ιαν 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γιάννης Κωστόπουλος δήλωσε πάντως ότι η απόφαση για την από κοινού πώληση της ΔΕΠΑ γίνεται για να μεγιστοποιηθεί το όφελος και υπογράμμισε ότι αν το τίμημα δεν είναι καλό, τότε τα ΕΛΠΕ δεν θα πουλήσουν καθόλου.
Στα μέσα Ιουνίου 2012 υπολογίζεται πως θα δρομολογήσει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑΔΕΣΦΑ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γιάννης Κωστόπουλος εκτίμησε χθες πως ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ θα προκηρυχθεί στο τέλος του εξαμήνου.

Το Δημόσιο θα πουλήσει το 100% της συμμετοχής του στην ΔΕΠΑ, ήτοι το 75% του Ομίλου και τα ΕΛΠΕ θα πωλήσουν το υπόλοιπο 35%.

Χθες άλλωστε παρασχέθηκε με την απόφαση των μετόχων που συμμετείχαν στην έκτακτη ΓΣ στα ΕΛΠΕ η ειδική άδεια, για τη σύναψη Μνημονίου Συμβάσεως μεταξύ της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., του Ελληνικού Δημοσίου και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., με αντικείμενο την από κοινού πώληση των συμμετοχών τους στον Όμιλο ΔΕΠΑ.

Το μνημόνιο ΕΛΠΕ Δημοσίου για την από κοινού πώληση των μετοχών της ΔΕΠΑ περιλαμβάνει πέντε όρους και ειδικότερα:

1. Το ταμείο θα συντονίσει την διαδικασία πώλησης για λογαριασμό του Δημοσίου και των ΕΛΠΕ, ενώ θα συμμετάσχουν τα ΕΛΠΕ και οι σύμβουλοι τους, στην έγκριση των εγγράφων της συναλλαγής.

2. Η επιλογή των προσφορών θα γίνει αποκλειστικά με κριτήρια μεγιστοποίησης της αξίας.

3. Η προσφορά που θα επιλεγεί θα υποβληθεί προς έγκριση στο Δ.Σ. του Ταμείου και τη ΓΣ των μετόχων των ΕΛΠΕ και τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεών τους.

4. Τα ΕΛΠΕ στο διάστημα που θα ισχύσει η σύμβαση δεν θα πουλήσουν ή εκχωρήσουν ή θα επιτρέψουν τη διατήρηση οποιουδήποτε βάρους επί των μετοχών τοςυ στη ΔΕΠΑ.

5. Τυχόν ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ που ενδεχομένως θα προκριθεί από το Δημόσιο προϋποθέτει συμφωνία των ΕΛΠΕ.

Το μνημόνιο λύνεται σε περίπτωση που δεν δημοσιευτεί η προσκληση ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ εντός εξαμήνου, ή δεν πουληθούν ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ μέσα σε διάστημα 12 μηνών από την δημοσίευση της πρόσκλησης.

Ο κ. Κωστόπουλος δήλωσε ότι η απόφαση για την από κοινού πώληση της ΔΕΠΑ γίνεται για να μεγιστοποιηθεί το όφελος και υπογράμμισε ότι αν το τίμημα δεν είναι καλό, τότε τα ΕΛΠΕ δεν θα πουλήσουν καθόλου. Πρόσθεσε ότι η τελική πρόταση θα έλθει προς έγκριση σε γενική συνέλευση.

Σύμφωνα με τον ίδιο η λογιστική αξία του 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ, που αντιστοιχούν στη συμμετοχή των ΕΛΠΕ, ανέρχεται σε 503 εκατ. ευρώ και ότι το 11κάμηνο του 2011 η συμμετοχή αυτή απέδωσε 45 εκατ. ευρώ, σε έσοδα για τα ΕΛΠΕ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.