ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς η ΕΚΤ «νίκησε» την Fitch και την S&P

08:45 - 02 Φεβ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Στην μάχη με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, η ΕΚΤ φαίνεται να βγαίνει νικήτρια αφού παρά τις υποβραθμίσεις, τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης υπεραπέδωσαν έναντι όλων των υπολοίπων διεθνώς, τον πρώτο μήνα του έτους.
Τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης πραγματοποίησαν γενναία κέρδη τον Ιανουάριο, παρά την επίθεση των υποβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης( S&P και Fitch), τροφοδοτουμενα από το φθηνό χρήμα που παρείχε η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, παρά από μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις των asset managers,

Συνολικά, τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης έδωσαν κέρδη 1,68% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον δείκτη Εuro Zone Government Bond Index, της Citigroup, υπεραποδίδοντας του αντίστοιχου παγκόσμιου δέικτη, ο οποίος έκλεισε τον μήνα στο +0,67%

Εντός του δείκτη της ευρωζώνης, η αγορά κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας είχε μακράν την καλύτερη επίδοση, προσφέροντας αποδόσεις άνω του 8%, ακολουθούμενη από την Ιταλία και την Ισπανία - οι οποίες κέρδισαν 5,7% και 2,4% αντίστοιχα. Η εξαίρεση ήταν η Πορτογαλία, της οποίας τα κρατικά ομόλογα υποβαθμίστηκαν σε junK από την Standard & Poors, κι έτσι οι απώλειες άγγιξαν το 14,7% τον Ιανουάριο.

Ένα μεγάλο μέρος της ώθησης των αγορών ομολόγων του μπλοκ του ευρώ, οφείλεται στην ΕΚΤ, και την κίνηση-ματ της παροχής 489 δισ. ευρω στις τράπεζες σε μορφή τριετών δανείων τον Δεκέμβριο, με αρχικό επιτόκιο μόλις στο 1%. Όπως σημειώνει ο Percival Stanion, επικεφαλής του asset allocation στην Baring Asset Managememt, η οποία και αγόρασε αυτήν την εβδομάδα ιταλικά ομόλογα αξίας 350 εκατ. στερλίνων, η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να σπρώξει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Ιταλίας προς τα κάτω. Η Ιταλία είναι φερέγγυα και έχει πρωτογενές πλεόνασμα, και είναι πολύ διαφορετική από την Ελλάδα ή την Πορτογαλία, όπως τονίζει και προσθέτει ότι υπάρχει μια συνολική δέσμευση για να κρατηθεί η Ιταλία στη ζώνη του ευρώ.

Η Barclays Capital εκτιμά ότι οι ευρωπαικές τράπεζες έχουν επενδύσει περίπου 50 δις ευρώ από τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ, στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης. Επίσης, όπως προσθέτει, αναμένει και αυτή όπως και άλλοι διεθνείς οίκοι, ότι θα υπάρξει στα τέλη Φεβρουαρίου, μία ακόμη παρόμοια κίνηση από την πλευρά της ΕΚΤ, αν και δεν «βλέπει» το ποσό που θα διατεθεί να ξεπερνά τα 300 δις ευρώ.

Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει ότι δεν αναμένει η ισχυρή αυτή ζήτηση να συνεχιστεί. Με τις αποδόσεις στα διετή ομόλγα της Ιταλίας να έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από τα μέσα Νοεμβρίου, και τώρα να διαμορφώνονται περίπου στο 3,5%, το μεγαλύτερο μέρος του ράλι μάλλον είναι πίσω μας, τονίζει.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:40 - 02 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.