ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραιτήθηκε υπό κοινωνικές πιέσεις ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας

12:38 - 06 Φεβ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Emil Boc μετά από μία εβδομάδα μαζικών διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική λιτότητας. Νέο δάνειο στη χώρα από το ΔΝΤ
Την παραίτηση του ιδίου και της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ, υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας που έχουν προκαλέσει τα μέτρα λιτότητας.

Στη διάρκεια έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, η συνεδρίαση του οποίου μεταδιδόταν ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ο Μποκ υποστήριξε ότι παραιτείται «ώστε να αποκλιμακωθεί η πολιτική και κοινωνική κρίση».

«Ήλθε η στιγμή για κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις. Έλαβα την απόφαση να υποβάλω την παραίτηση της κυβέρνησής μου» είπε ο Μποκ, του οποίου η κυβέρνηση επέβαλε «πάγωμα» στις συντάξεις και μείωση 25% στους αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Παρόλο που η οικονομία της Ρουμανίας παρουσίασε ανάπτυξη πέρυσι, ο Μποκ επέβαλε μείωση 25% στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και πάγωμα των συντάξεων, ενώ ο ΦΠΑ αυξήθηκε στο 24%.

Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την επιβολή των μέτρων ισχυριζόμενη ότι ήταν απαραίτητα για την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου συνολικού ύψους 20 δις.ευρώ που έχει λάβει από το ΔΝΤ

Οι εκλογές στη Ρουμανία είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο Νοέμβριο και πιθανολογείται ότι ο πρόεδρος της χώρας Τράιαν Μπασέσκου μπορεί να διορίσει μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών μέχρι τότε.

Νέο δάνειο από το ΔΝΤ

Στον απόηχο της παραίτησης Μποκ το τεχνικό κλιμάκιο των εμπειρογνώμων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξε σε συμφωνία με τις ρουμανικές αρχές, σε σχέση με θέματα που αφορούν την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την τήρηση των όρων της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το ΔΝΤ πρόκειται - σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Agerpres" να δώσει το «πράσινο φως» για να χορηγηθεί η επόμενη δόση, ύψους 505 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρουμανία, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα, Τζέφρι Φρανκς.

Οι ρουμανικές αρχές κατάφεραν να τηρήσουν τη δέσμευση της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ και συνεχίζουν την προσπάθεια για τη διαμόρφωση του ελλείμματος σε 1,9% του ΑΕΠ.


Τελευταία τροποποίηση στις 14:48 - 06 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.