ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτροπεία χωρίς Επίτροπο προωθούν Βρυξέλλες και Μερκοζί

12:14 - 07 Φεβ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

"Παράθυρο" Γιούνκερ για τον ειδικό λογαρισμό που προτείνουν Μέρκελ και Σαρκοζί. Μόνο με υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων θα δίνεται το ok για τα κονδύλια που αφορούν εσωτερικές ανάγκες της χώρας, σε αντίθεση με τα κονδύλια που αφορούν δανειακές υποχρεώσεις.
Την άρση της εμπιστοσύνης τους προς τις ελληνικές αρχές για τήρηση των δεσμεύσεων τους δείχνουν πλέον και έμπρακτα οι Ευρωπαίοι, που με πρωτοβουλία του γαλλογερμανικού άξονα επιθυμούν να μεταβιβάσουν την "δαμόκλειο σπάθη" της χρεοκοπίας και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων από τα ευρωπαϊκά κέντρα στην ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο γαλλογερμανικός άξονας δρομολογεί την αποσύνδεση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας. Τα χρήματα της βοήθειας που αφορούν αποπληρωμή δανείων θα πρακρατούνται σε ξεχωριστό λογαριασμό (escrow account) στον οποίο δε θα έχει πρόσβαση η Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα κονδύλια για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών της χώρας θα δίνονται εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της. Με την ιδέα συμφώνησε δημοσίως και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ εκτιμάται ότι έχει τη στήριξη της Κομισιόν και αρκετών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.Όπως είπε την Τρίτη, μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο RBB Inforadio, η ιδέα αυτή «δεν είναι παράλογη», ωστόσο προσέθεσε ότι δεν χρειάζεται βνα διευθετηθούν ακόμη οι «τεχνικές» λεπτομέρειες της πρότασης.

Άλλωστε τόσο σε επίπεδο οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Ευρωζώνης όσο και σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών η σχετική πρόταση και παραλλαγές της έχουν αναλυθεί από το Δεκέμβριο αρκετές φορές.

Έτσι, οι δανειστές μας θα γνωρίζουν πως το χρέος εξυπηρετείται και ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε χρεοστάσιο, κάτι που δυναμικά θα μπορούσε να την οδηγήσει και ταχύτερα την Ελλάδα στις αγορές.

Σημειώνεται πως ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία εθνικών funds ειδικού σκοπού, στα οποία θα εισφέρεται το χρέος των χωρών της ευρωζώνης που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ με στόχο την αποπληρωμή εντός 20 ετών.

Σύμφωνα με εκείνη την πρόταση που ομοιάζει με την νέα πρόταση των Σαρκοζί και Μέρκελ κάθε ένα από τα κράτη-μέλη του ευρώ θα πρέπει να τοποθετήσουν σε αυτό το ειδικό fund το μέρος του χρέους του που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ και να το καλύπτει με τα φορολογικά έσοδα. Έτσι, μέσα σε μια περίοδο 20 ετών, το χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ.

Πάντως, ήδη στα Eurogroup που μεσολάβησαν από τις αρχές Δεκεμβρίου τονίσθηκε ότι τέτοιες προτάσεις που έχουν ως στόχο τη συγκέντρωση δισεκατομμυρίων ευρώ από τους φορολογούμενους θα συναντήσουν προβλήματα στη διαδικασία κύρωσής τους από τα εθνικά κοινοβούλια και θα στιγματισθούν ως αντιδημοφιλείς.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:35 - 07 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.