ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τορπιλίζουν την τραπεζική σταθερότητα οι φοροεπιδρομές

02:09 - 08 Φεβ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Φόροι και μείωση του εισοδήματος ροκανίζουν τις καταθέσεις. Αναμένεται συνέχιση της πτωτικής πορείας.
Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους, φέροντας σημαντικό πλήγμα στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, οι νέες φοροεπιδρομές που σχεδιάζονται και προωθούνται έχουν κάνει πολλά τραπεζικά στελέχη να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα μέτρα λιτότητας στην καταθετική βάση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει η εκροή καταθέσεων, αποτυπώνεται πλήρως στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, κατά τα οποία στο τέλος του 2011, τα υπόλοιπα των καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά περιορίστηκαν στα 174,2 δισ. ευρώ από 209,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010, καταγράφοντας μείωση κατά 16,8% σε ετήσια βάση.

Πέραν όμως των σεναρίων χρεοκοπίας, που πανικοβάλλουν αρκετούς καταθέτες, η μείωση των καταθέσεων οφείλεται στις αναλήψεις για την κάλυψη καθημερινών αναγκών, λόγω της μείωσης των μισθών, αλλά και την αύξηση της ανεργίας. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις καταβάλλουν τη μισθοδοσία μέσω τραπεζών, η μείωση της απασχόλησης ή των μισθών έχει άμεσο αντίκτυπο στο σύνολο των καταθέσεων.

Η εξέλιξη των καταθέσεων στα 174 δις ευρώ τον Νοέμβριο από 176,4 δις ευρώ τον Οκτώβριο του 2010 ή 237,5 δις τον Ιανουάριο του 2010 αποδεικνύουν ότι το 65% της μείωσης έως τώρα έχουν δαπανηθεί εντός Ελλάδος και το 35% έχουν καταλήξει στο εξωτερικό. Άλλωστε, το ίδιο επιβεβαιώσε και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, πρόσφατα, σημειώνοντας ότι από τα περίπου 65 δισ. ευρώ που έχουν αποσύρει οι Έλληνες από τις τράπεζες, μόνο τα 16 δισ. ευρώ, έχουν πάει επισήμως με εμβάσματα στο εξωτερικό και από αυτά μόνο το 10% έχουν πάει στην Ελβετία. Τα υπόλοιπα 45 δισ., όπως εξήγησε, εν μέρει έχουν μετατραπεί σε δαπάνη.

Αναφερόμενος δε στην μείωση των καταθέσεων των Ελλήνων στις τράπεζες, είπε, πως οι καταθέσεις που έφυγαν δεν ανήκουν μόνο σε μεγαλοκαταθέτες αλλά και σε πολίτες που τις μετέτρεψαν σε χρήματα για να πληρωθούν οφειλές στο Δημόσιο ή εργαζόμενοι επιχειρήσεων. Άλλωστε σύμφωνα με τα στοιχεία στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου των φορολογουμένων, που παραδοσιακά αποτελούν τα εργαλεία για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, στο τέλος του 2011, τα υπόλοιπα των λογαριασμών ταμιευτηρίου μειώθηκαν στα 53,4 δισ. ευρώ από 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010, καταγράφοντας μείωση κατά 19,9%, ενώ η μείωση στα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 13,4%.
Παράγοντες της αγοράς αναμένουν και το 2012 να υπάρξει σημαντική μείωση των καταθέσεων, την ώρα που το ΔΝΤ με έκθεση που υπέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση προτείνει την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% ή στο 21% και προβλέπει ένα μειωμένο ΦΠΑ 11% για τον τουρισμό. Επιπλέον προτείνεται η κατάργηση του αφορολογήτου και η δημιουργία λιγότερων φορολογικών κλιμακίων που «κρύβει» επιβαρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η χαριστική βολή δίνεται στα νοικοκυριά και τους φορολογούμενης με την πρόταση για κατάργηση της μείωσης του φόρου 10% από τόκους στεγαστικών δανείων.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:59 - 08 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.