ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιδράσεις και απειλές στο εσωτερικό των κομμάτων

02:13 - 08 Φεβ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Ώρες πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση, στο ΠΑΣΟΚ (κυρίως) και στη Ν.Δ, ελλοχεύει ο κίνδυνος «αντάρτικου». Ποιο είναι το κλίμα στις Κ.Ο των δύο κομμάτων
Τα μέτρα τα οποία θα έρθουν προς ψήφιση την Κυριακή στη Βουλή είναι αυτά που έχουν «ανάψει φωτιές» στα δύο μεγάλα κόμματα. Και αν οι εσωκομματικές κόντρες είναι κάτι που έχουν συνηθίσει στο ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν ισχύει για την παράταξη της Ν.Δ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου, είναι πολλοί οι βουλευτές που έχουν εκφράσει την άρνηση τους να μη ψηφίσουν νέα μέτρα (μείωση του κατώτατου μισθού). Αυτό το κλίμα μεταφέρθηκε και στο Πολιτικό Συμβούλιο προς τον κ. Παπανδρέου, τόσο στη διάρκεια όσο και μετά την ολοκλήρωση του.
Μάλιστα, κάποιοι δηλώνουν ότι προτιμούν «την φτώχεια από τον εξευτελισμό και την σκλαβιά», όπως είπε ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης ή ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, που είπε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει, γιατί «πρέπει να δούμε και την ψυχή μας».

Ομοίως, την Τρίτη, μιλώντας στο Mega, o βουλευτής Α' Πειραιά Δημήτρης Καρύδης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει μείωση μισθών, κατάργηση συλλογικής σύμβασης και 13ου - 14ου μισθού. Σε ανάλογο κλίμα και ο Χρήστος Πρωτόπαπας , ο οποίος επιμένει πως δεν μπορεί να πει «ναι» σε μείωση του κατώτερου μισθού, όταν ο ίδιος ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ εργάστηκε για τη θεμελίωση βασικών εργασιακών κεκτημένων.

Απειλούν με «αντάρτικο» τον Σαμαρά

Στη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Χθες στη Λ. Συγγρού όπου συγκεντρώθηκαν συνδικαλιστές από όλους τους κλάδους που πρόσκεινται στη ΝΔ ακούστηκαν σοβαρές διαφωνίες για συγκεκριμένες απαιτήσεις της τρόικας. Οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, μετέφεραν στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Λυκουρέντζο τις έντονες διαφωνίες τους τόσο για τη μείωση του κατώτατου μισθού αλλά και για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων.

Από το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά φοβούνται ότι αυτή η στάση των συνδικαλιστών μπορεί να επηρεάσει και βουλευτές του κόμματος. Ωστόσο ξεκαθαρίζεται πως αν χρειαστεί ο πρόεδρος της Ν.Δ θα ζητήσει απόλυτη κομματική πειθαρχία, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος ψηφίσει κατά των μέτρων –όποια κι αν είναι αυτά- θα δει αυτόματα την πόρτα της εξόδου από την Κ.Ο αλλά και από το κόμμα.

Την Τρίτη, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Φαήλου Κρανιδιώτης. Ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά έκανε επιθετικότατες δηλώσεις για τον Λουκά Παπαδήμο, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Ο κ. Παπαδήμος πηγαινοέρχεται με το ξενόγλωσσο χαρτάκι στα χέρια σαν courier της τρόικας.»
Τελευταία τροποποίηση στις 02:25 - 08 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.