ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ευνοημένοι, οι "στιγματισμένοι" και οι φτωχοί συγγενείς...

03:27 - 29 Φεβ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Την ίδια στιγμή που η ΕΚΤ έχει πάψει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collateral, για όσο τουλάχιστον διαρκέσει το PSI περιορίζοντας την ελληνική υποστήριξη στον ELA, οι κάνουλες της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης έχουν ενισχύσει το «τείχος προστασίας» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με ένα ποσό που αναμένεται να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει το 1 τρις. ευρώ. Τα ίδια λεφτά μάλιστα που δανείζονται με το εξευτελιστικό 1% για τρία χρόνια, μπορούν να τα αβγατίσουν κατά επιπλέον 0,25% παρκάροντας στο μηχανισμό overnight της ΕΚΤ.
Μακροπρόθεσμα οι αναλυτές φοβούνται για τις συνέπειες αυτής της κίνησης για τη σταθερότητα του ευρώ, καθώς κατ'αυτόν τον τρόπο αφενός οι επενδυτές ενδέχεται να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη διόγκωση των κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, και αφετέρου τα κίνητρα των χωρών της περιφέρειας που καλούνται να αναχρηματοδοτήσουν υψηλό χρέος αποδυναμώνονται, επεσήμαινε σε πρόσφατο σημείωμα της η Goldman Sachs.

Ήδη, επενδυτικές τράπεζες και τράπεζες με μικρή έκθεση σε κρατικό χρέος κάνουν λόγο για το «στίγμα» του δανεισμού από την ΕΚΤ, αλλά και για το φόβο πως τα δάνεια πιθανόν να θεωρηθούν «κρατική βοήθεια», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρατικές παρεμβάσεις και περιορισμούς (πχ. Σε μερίσματα και μπόνους) . Τράπεζες όπως η Barclays , η Credit Suisse, η UBS, η Deutsche Bank, η Natixis, η SHB δε θα κάνουν χρήση του μηχανισμού.

Από την άλλη όλες οι ιταλικές τράπεζες αναμένεται να κάνουν ευρεία χρήση του μηχανισμού, ενώ τα δάνεια που θα λάβουν αναμένεται να επενδυθούν στην αγορά κρατικών ομολόγων. Αίσθηση άλλωστε είχε προκαλέσει τον Δεκέμβριο δημοσίευμα των FT που έκανε λόγο ανοικτά για εύνοια της υπό ιταλική ηγεσία ΕΚΤ προς τις ιταλικές τράπεζες, ενώ «τραπεζικοί οργανισμοί από την περιφέρεια της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες το πάγωμα της χρηματοδότησής τους από την αγορά».

Τέλος, μία σειρά τραπεζών, μεταξύ αυτών πορτογαλικές, ισπανικές και βρετανικές αναμένεται να κάνει χρήση του μηχανισμού, αλλά για την κάλυψη των υποχρεώσεων τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Popular, Caixabank, DnB NOR, Bankia, BCP Millenium, Bank of Ireland, Commerzbank, Credit Agricole, RBS και Lloyds.

Δ.Κώτσος
Τελευταία τροποποίηση στις 13:52 - 29 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.