ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αναζήτηση στρατηγικών εταίρων οι τράπεζες;

03:34 - 01 Μαρ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Ως deal - μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να θεωρηθεί η συμφωνία της Κυπριακής Marfin Popular Bank, τράπεζα η οποία έχει μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στο Χ.Α.
Πέρα από την ανακοπή της πτώσης, αφού σημειώθηκε η μεγαλύτερη αντίδραση στην αγορά από τις 20 Φεβρουαρίου, που πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος του Eurogroup και αποφάσισε το κούρεμα του χρέους κατά 53,5%, το μήνυμα, σύμφωνα με την αγορά πήγε κατευθείαν στις ελληνικές τράπεζες. Όπως εξηγούν χρηματιστές, η τελευταία εξέλιξη καταδεικνύει την αναγκαιότητα συμμαχιών και συνεργασιών στον τραπεζικό κλάδο.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την ανάγκη κεφαλαίων που δύσκολα μπορούν να συγκεντρώσουν οι τράπεζες στην παρούσα οικονομική συγκυρία, αφού δύσκολα μπορούν να καλυφθούν από τους βασικούς μετόχους αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Δύσκολο επίσης, λόγω μείωσης των αποτιμήσεων, είναι οι πωλήσεις παγίων, ενώ στις αγορές αν κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να πουλήσουν συμμετοχές τους, δεδομένης της κρίσης στη χώρα μας, υποψήφιοι μνηστήρες θα πιέσουν προς τα κάτω τις τιμές. Οπότε, μία σοβαρή διέξοδος για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι η αναζήτηση μετοχικών και στρατηγικών συνεργασιών στο πρότυπο της MPB με την ρωσικών συμφερόντων VTP ή της Κύπρου με άλλο ρώσικο τραπεζικό fund, το οποίο έχει συμμετοχή κοντά στο 10%.

Με αυτά τα δεδομένα, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει να πείσουν ξένους ομίλους να συμμετάσχουν ενεργότερα στο management εκχωρώντας μετοχές, «γλιτώνοντας» το ενδεχόμενο της κρατικοποίησης στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να συγκεκντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, ενόψει των ζημιών από το PSI και την Blackrock. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που θεωρούν ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το deal της Alpha με την Eurobank, η πρώτη θα ενεργοποιήσει τη συμμετοχή που έχει στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας το Κατάρ.

Σύμφωνα με την Merit Χρηματιστηριακή, «από τεχνική άποψη ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε κρίσιμα σημεία σε αυτά τα επίπεδα. Στις 730 μονάδες περίπου βρίσκεται το μέσο της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά της 10/1 στα υψηλά της 20/2 και η διαφαινόμενη απώλεια αυτής της στήριξης θα αναιρέσει πλήρως το ανοδικό momentum, με αποτέλεσμα πιθανή εύρεση νέας στήριξης κάτω από τις 700 μονάδες. Αρνητικό στοιχείο επίσης είναι ότι πολλές μετοχές που πρωταγωνίστησαν στην άνοδο απώλεσαν ήδη το 50% της ανόδου τους, ενώ η μικρή παρουσία ξένων θεσμικών αναπόφευκτα οδηγεί τους τζίρους και πάλι σε χαμηλά επίπεδα. Βραχυπρόθεσμοι καταλύτες για την πορεία του Χ.Α. θα είναι η επιθυμητή έκβαση του PSI για το ελληνικό δημόσιο και το πως θα κρίνει η αγορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, με ισχυρή την πιθανότητα διαφορετικής συμπεριφοράς από τράπεζα σε τράπεζα».

Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, «προχωράει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με το γενικό πλαίσιο να είναι τελικά όπως αναμενόταν αν και πολλά σημεία είναι ακόμα αδιευκρίνιστα. Πάντως, υπάρχει έντονη φημολογία ότι οι αυξήσεις θα γίνουν σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες και η πρόσφατη εμπειρία από αυξήσεις έχει δείξει ότι αυτό δρα αρνητικά στις τραπεζικές μετοχές. Ήδη η Marfin Popular ανακοίνωσε κεφαλαιακές ανάγκες άνω των 2 δις, από τα οποία τα 1,35 δις θα καλυφθούν με έκδοση νέων μετοχών, υπέρ και νέων στρατηγικών επενδυτών», καταλήγει η Merit.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 15:02 - 01 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.