ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CNBC: Δε γλιτώνουμε το πιστωτικό γεγονός, εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές

14:09 - 01 Μαρ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Την εκτίμηση της αγοράς πως το PSI θα οδηγήσει σε ενεργοποίηση των CDS, μεταδίδει σε σημερινό του δημοσίευμα το CNBC.«Η αναδιάρθρωση του κολοσσιαίου ελληνικού χρέους αναμένεται, από πολλούς, να οδηγήσει στην ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου», τονίζει, συμπληρώνοντας ότι «επενδυτικές τράπεζες και hedge funds ψάχνουν να βρουν ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι από την υπόθεση».
Όμως, όπως επισημαίνει το CNBC, παρότι όλο και περισσότερα άτομα εκτιμούν ότι θα έχουμε ενεργοποίηση των CDS, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, τα οποία μπορεί να καταλήξουν σε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Κατά βάση, η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων είναι μια εθελοντική διαδικασία, αλλά η Αθήνα έχει ήδη περάσει με νόμο τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), οι οποίες, αν χρειαστεί, επιτρέπουν την επιβολή των ίδιων όρων σε όλους τους κατόχους ομολόγων - είτε το θέλουν είτε όχι.

Για τον λόγο αυτό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Παραγώγων και Swaps (ISDA), η οποία μπορεί να αποφανθεί, ακόμη και εντός της ημέρας, για το αν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί «πιστωτικό γεγονός».

Ακόμη, όμως, κι αν η ISDA δεν αποφασίσει κάτι τέτοιο σήμερα, οι αναλυτές της Credit Suisse και άλλων τραπεζών εκτιμούν ότι τα CDS θα ενεργοποιηθούν γύρω στις 9 Μαρτίου, όταν η Ελλάδα αναμένεται να κάνει χρήση των CACs για να επιβάλει τους όρους της σε όλους τους ομολογιούχους.

Σύμφωνα με την εταιρεία εκκαθάρισης και διακανονισμού Depository Trust & Clearing Corporation, εάν ενεργοποιηθούν τα CDS, το μέγιστο ποσό που μπορεί να αλλάξει χέρια είναι 3,25 δισ. δολάρια. Συγκριτικά, η καθαρή αξία της αγοράς κρατικών CDS της Ευρωζώνης υπολογίζεται σε 109 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της DTCC.

Επιπλέον, το ποσό των 3,25 δισ. δολαρίων είναι τίποτα μπροστά στα 100 δισ. ευρώ που θα χάσουν συνολικά οι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του PSI.

Ωστόσο, καταλήγει το CNBC, η ενεργοποίηση των CDS θα αποδείξει ότι αποτελούν ένα βιώσιμο χρηματοοικονομικό μέσο για την προστασία των επενδυτών από τις κυβερνήσεις που ξεμένουν από χρήματα.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:03 - 01 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.