ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιβάρυνσης στην περιοχή της Καλντέρας από το ναυάγιο του Sea Diamond

03:18 - 02 Μαρ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Νέα έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών δείχνει ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση ή ρύπανση στην περιοχή της Καλντέρας από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond τον Απρίλιο του 2007.
Την τελευταία 5ετία έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 13 μετρήσεις που έχουν καταγράψει αν τυχόν έχει υποστεί μεγάλες περιβαλλοντικές συνέπειες η περιοχή γύρω από το ναυάγιο.

Από τις τελευταίες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Καλντέρας στις 16 Ιανουαρίου του 2012 από το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ προκύπτει πως οι συγκεντρώσεις των πετρελαϊκών υδρογονανθράκων ήταν ιδιαίτερα μικρές σ' όλη την περιοχή.
Σχετικά με τις υπόλοιπες οργανικές ουσίες ανθρωπογενούς προέλευσης δεν παρατηρήθηκαν σε κανένα βαθμό και βάθος ενδείξεις επιβάρυνσης από το ναυάγιο. Όσο αναφορά στα βαρέα μέταλλα, οι συγκεντρώσεις που βρέθηκαν είναι ιδιαίτερα χαμηλές και παρόμοιες μ' αυτές που ανιχνεύονται στην ανοιχτή θάλασσα.

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις τελευταίες μετρήσεις είναι ότι δεν διαπιστώθηκε κάποια επιβάρυνση ή ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή της Καλντέρας ως συνέπεια της διαρροής ρυπογόνων ουσιών από το ναυάγιο. Στην επόμενη έκθεση που αναμένεται να κατατεθεί τον Ιούλιο του 2012 θα περιλαμβάνονται και τα αποτελέσματα από τη μελέτη των θαλάσσιων οργανισμών και επομένως θα υπάρχει ακόμα πλήρης εικόνα για την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος πέντε χρόνια μετά το ατύχημα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.