ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Χρηματιστήριο δύο ταχυτήτων

Χρηματιστήριο δύο ταχυτήτων

02:21 - 15 Μαρ 2012
Alexandros Velmachos

Από Alexandros Velmachos

Σύμφωνα με την αγορά από τη μία οι διακυμάνσεις των τραπεζών τρομάζουν, από την άλλη δελεάζουν οι κλάδοι στους οποίους θα πατήσει η οικονομική ανασύνταξη της χώρας
Παρά τα καλά νέα που ήρθαν από τη Fitch, οι τράπεζες εξακολουθουν να εγκλωβίζουν τους επενδυτές. Η αβεβαιότητα ως προς την πραγματική εικόνα του τραπεζικού κλάδου μετά το PSI και το πόρισμα της Blackrock αναμένεται να συνεχιστεί.

Κι αυτό, γιατί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κ. Μποτόπουλο, δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση δέκα ή δεκαπέντε ημερών στις τράπεζες να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της περασμένης χρήσης και βεβαίως του κρίσιμου τέταρτου τριμήνου του '11 κατά το οποίο αναμένεται να εγγραφούν όλες οι ζημιές.

Προς το παρόν, στην αγορά υπάρχουν μόνο φήμες για το ύψος των ζημιών που θα κληθούν να γράψουν οι τράπεζες με το συνολικό τους ύψος να αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ. Όπως είναι γνωστό, οι ζημιές αυτές θα καλυφθούν από το ΤΧΣ, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να μπουν στη διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συμμετέχοντας σε ποσοστό 10%, συνεισφέροντας δηλαδή τα περίπου 3 δισ. ευρώ.

Επίσης, η αγορά έχει αρχίσει να βλέπει τις τιμές των μετοχών του τραπεζικού κλάδου σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα. Που σημαίνει ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν, όπως εκτιμά η αγορά, τουλάχιστον 30 έως 60% πιο κάτω από τις τιμές που στοιχίζουν σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α.

Από την άλλη, αρνητική για τον κλάδο, ήταν η είδηση της ματαίωσης του deal ανάμεσα στην Alpha και την Eurobank. Η Alpha ανακοίνωσε πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης ότι δεν θα προχωρήσει στο deal συγκαλώντας έκτακτη γ.σ. των Απρίλιο ανακαλώντας αποφάσεις προηγούμενης γενικής συνέλευσης και η Eurobank απάντησε ότι και οι δύο όμιλοι έχασαν συνέργειες περίπου 4 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση τους τελευταίους μήνες και συγκεκριμένα πριν από τα Χριστούγεννα του '11 είχε κάνει τον γύρο της αγοράς η είδηση ότι η Alpha βρίσκεται σε συνεννόηση με το Κατάρ προκειμένου να αυξήσει τη συμμετοχή του στην τράπεζα.

Όσο θα πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τις τράπεζες τόσο θα ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς τους τρόπους και τα μέσα που θα εκμεταλλευτούν για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους.

Από την άλλη, οι επενδυτές φαίνεται ότι θέλουν να αφήσουν πίσω τους τις τράπεζες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, στρέφοντας την προσοχή τους σε κλάδους που πρόκειται να εμφανίσουν δυναμική στο όνομα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Μποτόπουλος έδωσε χθες το στίγμα της επόμενης μέρας με τα Venture Capitals που θέλουν να επενδύσουν σε τουρισμό, ενέργεια, αγροτική παραγωγή. «Παιχνίδι» αναμένεται να γίνει και με τις προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, σχολιάζουν παράγοντες του Χ.Α. Στο πλαίσιο αυτό, δεν πέρασε απαρατήρητη η αντίδραση ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ.

Για να υπάρξει όμως, ενδιαφέρον, θα πρέπει να «τρέξουν» τα προγράμματα των ιδιωτικοποιήσεων, κάτι στο οποίο δεν δίνουν μεγάλη πιθανότητα οι χρηματιστές αφού παρεμβάλλονται οι εκλογές.

Το μοναδικό δεδομένο είναι οι ημερομηνίες που έχει ανακοινώσει το Ταμείο των Αποκρατικοποιήσεων και συγκεκριμένα η 30η Μαρτίου κατά την οποία αναμένεται η short list των ενδιαφερομένων για το Ελληνικό.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 12:43 - 15 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.