ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σμάγκι: 180 δισ.ευρώ χρειάζονται Πορτογαλία-Ιρλανδία για να αποφευχθούν νέα κουρέματα

14:00 - 15 Μαρ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι αποκάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει να αποδεχθούν ότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω βοήθεια αν επιθυμούν το ελληνικό κούρεμα να αποτελέσει "μοναδική περίπτωση".
Πρέπει να αναγνωριστεί άμεσα ότι η Πορτογαλία μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στις αγορές το προσεχές έτος και να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, αναφέρει ο Μπίνι Σμάγκι σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στους Financial Times. Το ποσό που θα χρειαστεί ανέρχεται σχεδόν στα 100 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 80 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για τον ίδιο λόγο για την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τον Ιταλό τραπεζίτη, αυτό θα βοηθούσε στη δημιουργία ενός τείχους προστασίας προς την Ελλάδα που θα εξασφάλιζε πως η Ελλάδα ήταν "εξαίρεση". Πιθανή αποτυχία θα οδηγήσει "στα ίδια λάθη με την Ελλάδα", που όπως ο Σμάγκι ανέφερε περιλαμβάνουν απλή παρατήρηση της κατάστασης και καθυστερήσεις όταν είχε ήδη γίνει εμφανές ότι η χώρα πρέπει να διασωθεί.

Κίνδυνος έγκειται και στη "δημόσια άρνηση πως το κούρεμα είναι στο τραπέζι, αλλά σε ιδιωτικές συζητήσεις με πιστωτές και μέλη της αγοράς να συζητάται το ενδεχόμενο." Τέλος, στο να τίθεται βιαστικά σε εφαρμογή ένα πρόσθετο πακέτο και να ζητείται η έγκριση των κοινοβουλίων, την οποία θα ήταν πρόθυμα να εξετάσουν... αλλά μόνο σε αντάλλαγμα για την αναδιάρθρωση του χρέους."
Τελευταία τροποποίηση στις 14:17 - 15 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.