ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπό εξέταση η ενίσχυση των πυρομαχικών για EFSF-ESM στα 700 δισ.ευρώ

15:02 - 16 Μαρ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Η ευρωζώνη ίσως αυξήσει τη συνδυασμένη χρηματοδοτική ισχύ των ταμείων διάσωσης κοντά στα 700 δις ευρώ από τα 500 δις, είπαν την Παρασκευή αξιωματούχοι της.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συζητήσουν για τον όγκο του προσωρινού μηχανισμού EFSF και του μόνιμου ESM στην Κοπεγχάγη, στις 30-31 Μαρτίου.

Ο EFSF και ο ESM, με ισχύ 440 δις και 500 αντίστοιχα, έχουν αυτή τη στιγμή συνδυαστικά πλαφόν ύψους 500 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στους 12 μήνες από τον Ιούλιο του 2012, από όπου θα βρίσκονται παράλληλα σε ισχύ, δεν θα μπορούν να δανείζουν από κοινού πάνω από το ποσό αυτό.

Οι αγορές πιέζουν εδώ και καιρό να αυξηθούν οι πόροι τους, προκειμένου να έχει η ευρωζώνη αρκετά κεφάλαια για να μπορεί να στηρίξει ακόμα και μεγάλα κράτη-μέλη όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αν χρειαστεί. Η Γερμανία, ωστόσο, αντιτίθεται σθεναρά σε μια τέτοια αύξηση.

Σε δηλώσεις της την Παρασκευή, η Καγκελάριος Angela Merkel ότι το ανώτατο όριο του ESM παραμένει στα 500 δις ευρώ, και ότι η Γερμανία θα εξετάσει τρόπους να συνδυαστούν οι δύο μηχανισμοί.

"Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης σε πολλές χώρες, μου φαίνεται ότι ευκολότερη θα είναι η λιγότερο φιλόδοξη λύση", είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Από τα 440 δις ευρώ της χρηματοδοτικής του ισχύος, ο EFSF έχει ήδη δεσμεύσει 192 δις ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

"Μια πιθανότητα θα ήταν να πουν ότι ο EFSF έχει ήδη δεσμευθεί για 192 δις ευρώ, αλλά ότι ο ESM θα ξεκινήσει από τα 500", είπε ο αξιωματούχος.

"Η συνδυασμένη χρηματοδοτική δυνατότητα θα ανέλθει από τα 500 στα 692 δις ευρώ, σχεδόν 700 δις. Είναι μία από τις επιλογές που συζητιούνται και πιθανόν είναι η λιγότερο φιλόδοξη και άρα πολιτικά η ευκολότερη", είπε.

Άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για μια πιθανή λύση, αν και οι δύο τόνισαν ότι εξετάζονται πολλές εναλλακτικές και ότι η τελική απόφαση παραμένει αβέβαιη.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.