ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Και όμως υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά ομολόγων – Πού να κοιτάξετε

Και όμως υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά ομολόγων – Πού να κοιτάξετε

09:13 - 20 Μαρ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Η λίστα των χωρών με πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ συνεχώς μειώνεται, βάζοντας τους αγοραστές των κρατικών ομολόγων υψηλής ποιότητας, σε ένα παγκόσμιο κηνύγι για σταθερές πηγές εισοδήματος.
Η συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή κρίση του χρέους, που πρόσφατα χτύπησε και τη Γαλλία η οποία έχασε το στάτους του ΑΑΑ, έβαλε ένα μεγάλο μέρος των αγορών ομολόγων της ευρωζώνης, στο περιθώριο των επενδυτικών προτιμήσεων. Και η Ιαπωνία δεν φαίνεται να είναι σε πολύ καλύτερη θέση, με τις αποδόσεις να είναι ελάχιστα θετικές, αφού συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός.

Τα περισσότερα από τα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι «παραδοσιακές» ανεπτυγμένες αγορές, όπως σημειώνει ο Tony Norris του Wells Fargo Αdnvantage Bond Fund. Μόλις ένας επενδυτής κοιτάξει πέραν αυτών των οικονομιών, θα δει πολύ χαμηλότερα ελλείμματα και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνει, ελκυστικότατες είναι οι αγορές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, καθώς οι οικονομίες τους υποστηρίζουν τα κρατικά ομόλογα τα οποία με τη σειρά τους υποστηρίζοντται από υγιή οικονομικά μεγέθη και ελκυστικές αποδόσεις.

Η Αυστραλία επωφελείται από τα χαμηλά επίπεδα χρέους, τις συνετές οικονομικές πολιτικές, και τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της Κίνας, τονίζει ο Michael Hasenstab, διαχειριστής χαρτοφυλακίου του Templeton Global World Fund.

O Hasenstab τονίζει ότι επενδυτικές ευκαιρίες σε κρατικά ομόλογα υπάρχουν και στην Ευρώπη, σε αγορές όπως αυτή της Ιρλανδίας. Η χώρα έχει αντιμετωπίσει επιθετικά τα προβλήματα με το χρέος και τα ομόλογα της έχουν ανακάμψει σημαντικά από τα επίπεδα της "κατάθλιψης". Μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη των εξαγωγών θαπαράσχει περαιτέρω στήριξη στις τιμές των ιρλανδικών ομολόγων, όπως προσθέτει.

Ο Kenneth Orchard, αναλυτής της T. Rowe Price, επίσης συνιστά τοποθετήσεις στα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία από αυτές είναι η Αυστρία, η οικονομία της οποίας δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ από μια φούσκα στην πιστωτική αγορά ή την αγορά ακινήτων και απολαμβάνει εμπορικό πλεόνασμα.

Ένα άλλο φαβορί είναι η Τσεχική Δημοκρατία, λόγω του χαμηλού επιπέδου του δημοσίου χρέους καθώς και του καταναλωτικούΗ Ισλανδία, η οποία υπέστη μια υποτίμηση του νομίσματος το 2009, πριν από τη βελτίωση των δημοσιονομικών πολιτικών της, αποτελεί επίσης μια επιλογή «αξίας».

Οι πρόσφατες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των δύο πράξεων LTROs, έχει στηρίξει επίσης τις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης και κυρίως αυτές της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς η αυξημένη ρευστότητα που έχει δοθεί στις τράπεζες τους δίνει τα μετρητά να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να αναλάβει κανείς μίας bullish θέση σε αυτές τις αγορές της ευρωζώνης, ειδικά όταν πολύ καλύτερα stories ομολόγων υπάρχουν αλλού.

Ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, υπάρχουν στις αναπτυγμένες αγορές της Σουηδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας καθώς και το Χονγκ Κονγκ και τον Καναδά, λένε οι αναλυτές. Η δύναμη αυτού του γκρουπ έχει ήδη αναγνωριστεί, και τα ομόλογα τους είναι στην ακριβή πλευρά της αγοράς, όπως επισημαίνει ο Norris.

Το έπος του χρέους της ΕΕ έχει διδάξει τους επενδυτές ομολόγων να μην θεωρούν πλεόν ότι τα κρατικά ομόλογα σημαίνουν «ασφάλεια». Ο καθορισμός της πιστοληπτικής ικανότητας των εκδοτών κυβερνήσεων απαιτεί πλέον και μια ανάλυση των βασικών οικονομικών μεγεθών όπως η ανάπτυξη του ΑΕΠ, το ετήσιο έλλειμμα, τα μακροπρόθεσμα επίπεδα χρέους και τα εμπορικά ισοζύγια.

Η σταθερότητα έρχεται από το να έχουν οι κυβερνήσεις τη δυνατότητα να αποπληρώσουν εύκολα τις εκκρεμείς δανειακές τους υποχρεώσεις, ένα χαρακτηριστικό ενός αυξανόμενου αριθμού των αναδυόμενων αγορών .

Η Βραζιλία, η Μαλαισία και το Μεξικό, για παράδειγμα, αξιολογούνται τώρα ως investment-grade (επενδυτικού βαθμού) αγορές και αποτελούν μέρος των παγκόσμιων δεικτών αναφοράς, όπως του Barclays Capital Global Index.

Οι αναδυόμενες αγορές είναι εντελώς διαφορετικές από ό, τι πριν από 10 χρόνια, όπως τονίζει ο Orchard. Αυτή η asset έχει περάσει έξι χρόνια κρίσεων, αλλά τώρα ένα ευρύ φάσμα επενδυτών κοιτούν προς τις αναδυόμενες αγορές, όχι μόνο για τα καλύτερα θεμελιώδη μεγέθη, αλλά και για υψηλότερες αποδόσεις. Η εκτεταμένη δημοσιονομική «υγεία» των αναδυόμενων αγορών καθιστά τα ETFs , έναν καλό τρόπο έκθεσης σε αυτήν την περιοχή.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:32 - 20 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.