ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κοντά στα 2 ευρώ η αμόλυβδη, οριακή αύξηση κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης…

Κοντά στα 2 ευρώ η αμόλυβδη, οριακή αύξηση κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης…

11:35 - 20 Μαρ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Καλπάζει πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε μια σειρά από νομούς της χώρας, όπως το Ηράκλειο, το Λασίθι και το Ρέθυμνο, με συνέπεια τη συνεχή μείωση της κατανάλωσης που έχει υποχωρήσει γύρω στο 20% τη τελευταία διετία.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης βρισκόταν τη Δευτέρα κοντά στο 1,80 ευρώ/ λίτρο, με το μεγαλύτερο τμήμα της τιμής, το 62%, να αφορά στους φόρους.

Την ίδια ώρα, οριακή είναι η αύξηση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, συγκριτικά μάλιστα με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΚΟ, Γιάννη Ψυχογιού, που προεδρεύει και στο Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών μιλούν για αύξηση μόλις 5% έναντι του 2010, που σημαίνει, όπως τονίζει ο ίδιος, πως αν φέτος επικρατούσαν οι ήπιες θερμοκρασίες του περσινού χειμώνα, οι πωλήσεις θα κατέγραφαν μείωση τουλάχιστον 10%.

Πρόταση ελάφρυνσης των φόρων

Στο πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή χώρας κυμαίνεται στο 1,043 ευρώ/ λίτρο, αλλά η μέγιστη τιμή φτάνει στο  1,17 ευρώ, και η αιτία είναι και εδώ οι απανωτοί φόροι. Τα πράγματα δε, θα γίνουν ακόμη χειρότερα από τον προσεχή Οκτώβριο, όταν και θα εξομοιωθούν, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του μνημονίου, οι φόροι σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Όπως ανέφερε χθες ο κ. Ψυχογιός, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, έχει επεξεργαστεί πρόταση σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ για εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του θέρμανσης με του κίνησης, ώστε να καλυφθεί ο στόχος για εξάλειψη του λαθρεμπορίου.

Τι θα προβλέπει η πρόταση ; Μείωση του σημερινού φόρου του κίνησης, από τα 412 ευρώ ανά 1.000 λίτρα που είναι σήμερα, στα 330 ευρώ, που αποτελεί και το χαμηλότερο φόρο που επιτρέπει η ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα περιοριστεί η επιβάρυνση που θα υποστούν οι καταναλωτές, πόσο μάλλον εφόσον η αύξηση του ΕΦΚ, συνδυαστεί με την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, το ύψος του οποίο θα κυμαίνεται αναλογικά με τη γεωγραφική περιοχή.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:26 - 20 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.