ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τα φώτα των αγορών στην Πορτογαλία

Τα φώτα των αγορών στην Πορτογαλία

01:58 - 21 Μαρ 2012
Alexandros Velmachos

Από Alexandros Velmachos

Φοβίζει το χρέος. Ορατός ο κίνδυνος και για ένα πορτογαλικό PSI

Μόλις λίγες ημέρες μετά τις ευρωπαϊκές "διακηρύξεις" για το τέλος τηςκρίσης που έφερε το ελληνικό PSΙ, τα φώτα των αγορών έχουν στραφεί στην Πορτογαλία. Τα επίπεδα του χρέους της έχουν κλονίσει για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη των αγορών, με τους ειδικούς αναλυτές να έχουν αρχίσει όλο και πιο πολύ να μιλούν για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του κατά τα πρότυπα του ελληνικού σχεδίου.

 

Όσο και αν οι Ευρωπαίοι διατείνονται ότι η Ελλάδα ήταν μοναδική περίπτωση οι αγορές θεωρούν ότι θα υπάρξει κι άλλο PSI, και θα έχει άρωμα Ιβηρικής. Ο Neel Kashkari, εις εκ των ισχυρών στελεχών του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων, Pimco, επισημαίνει ότι η Πορτογαλία είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης. "Παρά τις εκπνοές ανακούφισης από την Ευρώπη οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι δεν έχουν απομακρυνθεί", τονίζει ο Kashkari, για να έρθει ο "συνάδελφος" του στην Pimco, Mohamed El- Erian, να αναφέρει ότι η Πορτογαλία εντός του τρέχοντος έτους θα έχει την τύχη της Ελλάδας.

 

Οτι οδεύει, δηλαδή, στον δρόμο της απομείωσης του χρέους της, «με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους ιδιώτες πιστωτές της». Αλλωστε, διατύπωσε την εκτίμηση ότι ούτε το πρόβλημα της Ελλάδας έχει λυθεί, αφού «σύντομα θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης της χώρας». «Δυστυχώς, η Πορτογαλία θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης, καθώς το πρώτο πακέτο των 78 δισ. ευρώ είναι ανεπαρκές.

 

Η κατάρρευση της Πορτογαλίας όμως θα ξεσηκώσει πολιτική θύελλα στην Ευρώπη με αφορμή το διαρκώς αυξανόμενο κόστος για τη διάσωση των υπερχρεωμένων εταίρων. Και βεβαίως θα κλιμακώσει τη νευρικότητα στις αγορές, που ανησυχούν για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος αυτό», δήλωσε ο El-Erian.

 

Ο διάσημος αναλυτής της Wall Street Mark Grant, αρθρογράφος της οικονομικής στήλης "Out of the Box", επισημαίνει ότι μία χώρα με συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) περίπου στο 300%, με ύφεση κοντά στο 4%, δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση χωρίς μία ριζική τομή. Μάλιστα, θεωρεί ότι τα CDS για το πορτογαλικό χρέος είναι στο καθαρό ποσό 5,2 δις. δολάρια και στο συνολικό 67,30 δις. δολάρια, ήτοι μέγεθος το διπλάσιο της Ελλάδας. Αν και η Κομισιόν εκτιμά ότι το χρέος της Πορτογαλίας θα διαμορφωθεί φέτος κοντά στο 111%, η αλήθεια είναι άλλη, αναφέρει ο Grant.

 

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα, αποδεικνύεται ότι η γερμανικής εμπνεύσεως πολιτική λιτότητας όχι μόνο δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα, αλλά το διόγκωσε με τις συνέπειες πλέον να είναι απρόβλεπτες, καταλήγει ο Grant.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:36 - 21 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.