ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
BCG: Φαραωνική λύση για τη διάσωση του ευρώ

BCG: Φαραωνική λύση για τη διάσωση του ευρώ

14:08 - 29 Μαρ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Ευρωομόλογα και κούρεμα για όλους ή δίαλυση με ολέθριες συνέπειες είναι το πραγματικό δίλημμα σύμφωνα με την Boston Consulting Group. Στα 5,1 τρισ. ευρώ ο λογαριασμός της λύσης.

Ευρωομόλογα και κούρεμα για όλους είναι η λύση για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Boston Consulting Group, η οποία ανεβάζει τον τελικό λογαριασμό της κρίσης στα 5,1 τρισ. ευρώ!Οποιαδήποτε άλλη λύση, σύμφωνα με την έκθεση της BCG συνοψίζεται σε μια χαοτική διάλυση της ευρωζώνης με «ολέθριες συνέπειες».

 

Σύμφωνα με την συμβολευτική εταιρεία, ενέργειες όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν μεν «αγοράσει χρόνο», ωστόσο δεν διορθώνουν το δομικό πρόβλημα της ευρωζώνης.

 

Η BCG εκτιμά πως για να υπάρξει πλήρης επίλυση του προβλήματος, η ευρωζώνη θα χρειάζονταν να συγκεντρώσει όλα τα υπερβάλλοντα δημόσια και ιδιωτικά χρέη και στη συνέχεια να τα αναχρηματοδοτήσει μέσω ενός ταμείου επανόρθωσης που θα στηρίζεται από ευρωομόλογα που θα εκδίδουν από κοινού οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι η ιδέα της έκδοσης ευρωομολογων απορρίφθηκε πέρυσι από την Γερμανία.

 

Η εκτίμηση της BCG σε ότι αφορά το χρέος είναι πολύ υψηλότερη από αυτές της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το θέμα της ενίσχυσης της «δύναμης πυρός» του ταμείου διάσωσης πρόκειται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης και, εάν εγκριθεί, θα αυξήσει προσωρινά το συνολικό ποσό των διαθέσιμων πόρων για διασώσεις κρατών στα 700 δισ. ευρώ.

Η BCG, θεωρεί ως κατώτατο επιτρεπτό επίπεδο δημόσιου χρέους το 60% του ΑΕΠ και οποιοδήποτε ποσό πάνω από αυτό θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί. Κατά συνέπεια οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημοσίου υπολογίζονται στα 3,7 τρισ. ευρώ. Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά το κατώτατο όριο καθορίστηκε στο 90% του ΑΕΠ, με το εκτιμώμενο ποσό προς αναχρηματοδότηση στα 1,4 τρισ. ευρώ.

 

Η συμβουλευτική εταιρεία εκτιμά πως το μέσο ετήσιο κόστος των χωρών της ευρωζώνης για την εξυπηρέτηση του αναχρηματοδοτημένου χρέους θα πρέπει να διαμορφωθεί περίπου στο 2,4% του ΑΕΠ, με τη συνεισφορά του κάθε κράτους-μέλους να εξαρτάται από το μέγεθος της οικονομίας της χώρας.

 

Σε ότι αφορά την αποπληρωμή των ευρωομολόγων, αυτή θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από επιπλέον φόρους που θα προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη της αποπληρωμής των πακέτων διάσωσης. Η συμβουλευτική σημειώνει πως από τη στιγμή που αυτά τα ομόλογα θα εκδίδονται και θα στηρίζονται από ολόκληρη την ευρωζώνη, το επιτόκιό τους θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα επιτόκια που πληρώνουν σήμερα οι χρεωμένες χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:12 - 29 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.