ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

...O Juncker κατσάδιασε τη Fekter η οποία ζητούσε συγνώμη...

17:32 - 30 Μαρ 2012
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Ο εκνευρισμός του προέδρου του Eurogroup Jean-Claude Juncker με την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών, διότι ανακοίνωσε πρώτη την συμφωνία που επετεύχθη για την δύναμη πυρός των ταμείων στήριξης, είχε ως αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί εσπευσμένα η συνεδρίαση του Eurogroup και να μην συζητηθεί το θέμα της διαδοχής του Juncker.

"Δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει απόφαση. Η απόφαση θα καθυστερήσει μέχρι τα μέσα  Απριλίου," δήλωσε ο Juncker, εμφανώς εξοργισμένος, ενώ η Δανία, που κατέχει την  προεδρία της ΕΕ, ματαίωσε την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, σε μια σπάνια στα  χρονικά του Eurogroup κίνηση.

"Δεν έχει νόημα να γίνει συνέντευξη τύπου, διότι η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών  ανακοίνωσε την συμφωνία ενώ η συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη," είπε o Juncker σε  δημοσιογράφους καθώς περίμενε το ασανσέρ για να πάει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του.  

Πάντως ο εκπρόσωπος της Fekter δήλωσε ότι η Αυστριακή υπουργός ζήτησε συγγνώμη  από τον Juncker, λέγοντας ότι το μόνο που έκανε ήταν να ενημερώσει τους δημοσιογράφους  για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων και για το ότι η επίσημη ανακοίνωση θα γινόταν  από τον Juncker.

Λόγω της πρόωρης λήξης του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν  πρόλαβαν επίσης να συζητήσουν το θέμα της διαδοχής του Ισπανού Jose Manuel  Gonzalez-Paramo στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η θητεία του Paramo λήγει στα τέλη Μαΐου και ο επικρατέστερος υποψήφιος για να τον  διαδεχτεί είναι ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Yves Mersch.

Αν τελικά ο Mersch αναλάβει την θέση στην ΕΚΤ, θα είναι πιο δύσκολο για το Juncker, που  προέρχεται επίσης από το Λουξεμβούργο, να παραμείνει στην ηγεσία του Eurogroup.

Ο Juncker έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να κρατήσει το πόστο που κατέχει  εδώ και 7,5 χρόνια, αν και λέγεται ότι ίσως του ζητηθεί να παραμείνει λόγω της συνεχιζόμενης  κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Πηγές πάντως έχουν δηλώσει στο Reuters ότι ο πιθανότερος διάδοχος του Juncker αυτή τη  στιγμή είναι ο Wolfgang Schaeuble.

Η θέση του προέδρου του Eurogroup είναι μια από τις πιο ισχυρές στην Ευρώπη μαζί με  αυτήν των επικεφαλής της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την  Ανάπτυξη (EBRD) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), του μόνιμου  μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης που τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εδώ και δύο χρόνια, ο Juncker παραπονιέται για προβλήματα υγείας, όπως πέτρες στα  νεφρά και κόπωση. Την Παρασκευή μάλιστα δεν παρευρέθηκε στο γεύμα εργασίας των  υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους.

Αντίθετα, τον είδαν να τριγυρίζει στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου του, καπνίζοντας και μιλώντας  με έντονο ύφος στο κινητό του.

Μία πηγή είπε ότι ο Juncker φώναξε στην Fekter κατά την πρωινή συνάντηση ενώπιον όλων  των συναδέλφων της, διότι αποκάλυψε στον τύπο την απόφαση του Eurogroup για την  ενίσχυση των ταμείων στήριξης της ευρωζώνης.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι ο Juncker εξοργίστηκε επίσης με την ισπανική εφημερίδα el Pais,  που δημοσίευσε απομαγνητοφωνημένο κείμενο από την τελευταία συνεδρίαση του Eurοgroup,  λέγοντας ότι τέτοιες διαρροές συνιστούν απαράδεκτη συμπεριφορά. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.