ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πονοκεφαλιάζει ο Παπαδήμος για τις τροπολογίες-ρουσφέτια

01:14 - 03 Απρ 2012
Alexandros Velmachos

Από Alexandros Velmachos

Ο χρόνος που έχουν «κλειδώσει» οι εκλογές είναι λίγο πολύ γνωστός (6η Μαίου, ενώ απομακρύνεται το σενάριο που φέρνει τις κάλπες στις 13 του ίδιου μήνα), ωστόσο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας εξακολουθεί να υπάρχει αναβρασμός.

Ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα για πρώτη φορά στην Κοινοβουλευτική τους Ιστορία στηρίζουν από κοινού μια κυβέρνηση, φαίνεται ότι μερικές παλίες... συνήθειες δύσκολα σταματούν... Ο λόγος φυσικά για διάφορες τροπολογίες που βουλευτές των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να περάσουν στα νομοσχέδια τελευταία στιγμή, κάτι που έχει προβληματίσει έντονα τον Λουκά Παπαδήμο.

 

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να μην ξαναεμφανιστεί το φαινόμενο αυτό, και ενδεικτικό είναι ότι έχει ζητήσει κάθε τροπολογία προς ψήφιση να περνάει πρώτα από το Μέγαρο Μαξίμου πριν κατατεθεί στην Ολομέλεια. Μάλιστα, το βράδυ της Δευτέρας ο Φίλιππος Πετσάλνικος ζήτησε από τον ΥΠΕΣ, Γιώργο Σταυρόπουλο να ελέγξει τη ροή των τροπολογιών που κατατίθενται σε νομοσχέδια την τελευταία στιγμή. Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε στον κ. Σταυρόπουλο πως η εικόνα που δείχνει η κυβέρνηση μ' αυτές τις κινήσεις, μόνο καλή δεν είναι.

 

Οι τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στα πρόσφατα σ/ν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας ξεπερνούσαν τις 80. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς ζητεί να εξαιρεθούν οι εκπαιδευτικοί Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης από το Ενιαίο Μισθολόγιο.

 

Ο Γιάννης Ιωαννίδης από τη ΝΔ ζητεί το διορισμό στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς των αθλητών που διακρίνονται σε Παγκόσμιους Αγώνες, πέραν των Ολυμπιακών.

 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βούρος ζητεί οι διακριθέντες αθλητές να εισάγονται σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ άνευ εξετάσεων.

Η Αικατερίνη Φαρμάκη του ΠΑΣΟΚ ζητεί να μειωθεί στα επαρχιακά καζίνο η τιμή εισιτηρίου από 15 σε 12 ευρώ και να αυξηθεί στα μεγάλα από 6 στα 12 ευρώ.

 

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης της ΝΔ προτείνει οι πρώην πρόεδροι και οι διατελέσαντες διευθύνοντες σύμβουλοι και μέλη του ΔΣ του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας να μπορούν μετά την αποχώρηση από τις θέσεις τους να προσλαμβάνονται ως σύμβουλοι.

Οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Κρεμαστινός και Ζωίδης και Κυκλάδων Ρήγας ζητούν να καταργηθούν οι εκκρεμείς δίκες του Δημοσίου με Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή άλλων φορέων για ακίνητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ζητούν, μάλιστα, όσες δικαστικές αποφάσεις έχουν βγει να μην εκτελεστούν.

 

Υπάρχουν και οι διακομματικές ρουσφετολογικές τροπολογίες, όπως αυτή των Βρεττού και Ασπραδάκη (ΠΑΣΟΚ) και του κ. Καντερέ (ΝΔ), οι οποίοι προτείνουν τη διευθέτηση αγροτεμαχίου στη Νέα Μάκρη προς όφελος τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού.

Στην ίδια λογική, οι βουλευτές Χίου Μουσουρούλης (ΝΔ) και Τσουρή (ΠΑΣΟΚ) ζητούν το ακίνητο του ΕΟΤ Ξενία Bella Vista να δοθεί στον Δήμο Χίου, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης από τα Δωδεκάνησα προτείνει να μετατραπεί η δημοτική επιχείρηση αστικών συγκοινωνιών σε ανώνυμη εταιρεία.

 

Τα μάζεψε ο Βορίδης

Η τροπολογία που είχε καταθέσει ο Μάκης Βορίδης για τα βυτιοφόρα, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο υπουργός Μεταφορών να την αποσύρει τελικά.

 

Λεφτά υπάρχουν!

Σε μια ακόμα εξέλιξη το βράδυ της Δευτέρας, αποδεσεμύτηκαν σύμφωνα με τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών τα ποσά της τελευταίας δόσης του 2011, καθώς και της πρώτης και δεύτερης του 2012, της χρηματοδότησης των κομμάτων. Όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση για το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση», τα ποσά αποδεσμεύονται «προκειμένου να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις απρόσκοπτης λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων ενόψει διενέργειας εθνικών εκλογών».

 

Σπεύδειν... βραδέως προς τις εκλογές

 

Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει να φέρει πολλά νομοσχέδια προς ψήφιση στη Βουλή, με τα περισσότερα από αυτά να σχετίζονται με τη νέα δανειακή σύμβαση. Όλη αυτή  η νομοθετική διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της Μ. Εβδομάδας, διάστημα στο οποίο αναμένεται να διαλυθεί η Βουλή και να ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος.

 

Πριν, ακόμα, πάντως, ξεκινήσει επίσημα ο προεκλογικός αγώνας  μεταξύ των δυο κομμάτων εξουσίας έχει ξεκινήσει άγρια αντιπαράθεση, με το βλέμμα στραμμένο στην επομένη της κάλπης. Παρότι ο Αντώνης Σαμαράς έκανε επισήμως ένα βήμα πίσω από όσα είχε υποστηρίξει στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, εν τούτοις τόσο η τοποθέτηση του Προέδρου της ΝΔ, όσο και η απάντηση της εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά έδειξε τον τρόπο που θα διεξαχθεί η προεκλογική σύγκρουση, παρότι η οξύτατη πόλωση, λόγω της κρίσης και της απαξίωσης του δικομματισμού, ενδέχεται να ενισχύσει την Αριστερά.

 

Το νομοθετικό έργο

 

Χθες και σήμερα  ψηφίζεται στη Βουλή, με τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τα ΤΑΧΙ. Την Τετάρτη και την Πέμπτη το νομοσχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης για την βελτίωση της επιχειρηματικότητας. Την ερχόμενη Παρασκευή 6 Απριλίου και την Μ. Δευτέρα το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Και την Μ. Τρίτη και την Μ. Τετάρτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα είναι και το τελευταίο της παρούσας Βουλής, καθώς αμέσως μετά, πιθανότατα Μ. Πέμπτη, θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν εκλογές.

 

Απομένει μόνο να καθοριστεί η ημερομηνία για τη συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:50 - 03 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.