ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπλόκο σε κομπίνες με τις αποδείξεις για την κάλυψη του αφορολογήτου

13:15 - 06 Απρ 2012
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Την ένδειξη «κάρτα αποδείξεων» θα πρέπει να φέρουν όλες οι αποδείξεις λιανικής πώλησης, τα δεδομένα των οποίων έχουν καταγραφεί στη φοροκάρτα του υπουργείου Οικονομικών, ορίζει απόφαση του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Π.Οικονόμου.

Στόχος της απόφασης είναι να σταματήσει το φαινόμενο διπλής χρήσης αποδείξεων ή ακόμη και εμπορίας που έχουν υπάρξει στο παρελθόν, στο πλαίσιο της συλλογής των απαιτούμενων για την κάλυψη του αφορολογήτου.

 

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση:

 

1. Στις αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών καθώς και στα στοιχεία που επέχουν θέση αποδείξεων λιανικής, τα δεδομένα των οποίων καταγράφονται στην Κάρτα Αποδείξεων, που ορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του Ν. 2238/1994, τίθεται με την έκδοσή τους, σε οποιοδήποτε πρόσφορο σημείο τους, η ένδειξη «Κάρτα Αποδείξεων», ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσής τους.

 

2. Σε κάθε περίπτωση έκδοσης αποδείξεων, η ως άνω ένδειξη τίθεται με σφραγίδα, ενώ ειδικά στις αποδείξεις που εκδίδονται με τη χρήση φορολογικών μηχανισμών του Ν. 1809/1988, μπορεί να τίθεται εντύπως, ύστερα από κατάλληλο προγραμματισμό, σε όσους τύπους εξ αυτών είναι τεχνικά δυνατόν.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι αποδείξεις φυλάσσονται στο σπίτι για περίπτωση τυχόν ελέγχου και δεν αποστέλλονται μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις στις οποίες όμως καταγράφεται το ποσό των δαπανών.

 

Οι φορολογούμενοι φέτος πρέπει να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις κατανάλωσης του ενός τετάρτου του εισοδήματός τους με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ προκειμένου να μην υπάρχει ποινή έξτρα φόρου.

 

Ο νόμος ορίζει ότι απαιτούνται αποδείξεις αξίας 25% του ατομικού εισοδήματος (από το πρώτο ευρώ) με μέγιστο όριο απαιτούμενων αποδείξεων τα 15.000 ευρώ.

 

Αν ο φορολογούμενος δηλώσει περισσότερες αποδείξεις δεν κερδίζει τίποτα, αν λείπουν αποδείξεις επιβάλλεται στη διαφορά ποινή φόρου 10%. Για παράδειγμα, για φορολογούμενο με εισόδημα 10.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 2.500 ευρώ. Αν δηλωθούν αποδείξεις 3.000 ευρώ δεν έχει κανένα κέρδος, αν υποβληθούν αποδείξεις 2.000 ευρώ θα προκύψει έξτρα φόρος 50 ευρώ.

 

Μετράνε όλες οι αποδείξεις εκτός από δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. αυτοκίνητα), δαπάνες που μειώνουν τον φόρο (ασφάλιστρα, φροντιστήρια κ.λπ.), λογαριασμοί (φως, νερό, τηλέφωνο - σταθερά και κινητά), εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και δαπάνες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.