ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oταν δεν έχεις αρκετό, αντί να δανείζεσαι καλύτερα να απελευθερώνεις...

10:56 - 23 Αυγ 2006
Tsantilas

Από Tsantilas

Δεν αποτελεί είδηση, το γεγονός ότι την περασμένη Δευτέρα, η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος υποχρεώθηκε για μία ακόμη φορά σε εισαγωγές τουλάχιστον 1.000 ΜW από γειτονικές χώρες.

Κάθε καλοκαίρι, η Ελλάδα εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από τους γείτονές της συνήθως από την Βουλγαρία αλλά και από την FYROM, την Αλβανία και την Ιταλία.

Χρόνια τώρα, το μέγιστο της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, αυξάνεται με ρυθμούς υψηλότερους από τη μέση ετήσια αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού.

Με λίγα λόγια το καλοκαίρι στο μέσο της τουριστικής περιόδου η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος. Ολοι εμείς οι τυχεροί που πήγαμε διακοπές στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, το διαπιστώσαμε με οδυνηρό συνήθως τρόπο.

Στο βαθμό που οι γειτονικές χώρες δεν έχουν σκληρό νόμισμα, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές μπορεί και να είναι και συμφέρουσες... για τη ΔΕΗ. Ηδη όμως η Βουλγαρία ετοιμάζεται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ οι υπόλοιποι... προμηθευτές μας επειδή ακριβώς είναι και ανταγωνιστές μας στο τουριστικό προϊόν, φροντίζουν πάντοτε να αναδεικνύουν την ελλειμματικότητά μας...

Στην ελεύθερη οικονομία δεν υπάρχουν αδιέξοδα ούτε είδη σε ανεπάρκεια. Οταν υπάρχει ζήτηση, υπάρχει πάντοτε και κάποιος ιδιώτης πρόθυμος να προσφέρει για να καλύψει την ζήτηση.

Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να επιταχυνθεί η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και η απελευθέρωση αυτή να γίνει σε τιμές που να προσελκύουν τους ιδιώτες επενδυτές...

Οπως συνήθως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις όταν απελευθερώνεται μια αγορά, οι τιμές στην αρχή ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα και παράλογα κατόπιν όμως προσαρμόζονται με ταχύτητα στις πραγματικές διαστάσεις και τις ισορροπίες που διαμορφώνει η προσφορά και η ζήτηση.

Συμπερασματικά, στην απελευθέρωση Ενέργειας στην Ελλάδα, το γοργόν και χάριν έχει...

Χρήστος Ν. Κώνστας

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.