ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Barclays: Σε ύφεση η Κύπρος ως το 2014

13:37 - 09 Αυγ 2012
orestis

Από orestis

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έκθεσης της τράπεζας Barclays, η κυπριακή οικονομία ενδέχεται να παραμείνει σε κατάσταση ύφεσης ως το 2014, καθώς τότε εκτιμά η τράπεζα ότι θα ανακτηθεί ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης. (+1,0%).

Όσον αφορά τις προσδοκίες της Barclays για τη μελλοντική ανάπτυξη στην Κύπρο, αυτές παραμένουν χαμηλές για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η τράπεζα εκτιμά μάλιστα ότι η Κύπρος θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική στήριξη ύψους 10,6-18,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, επιπρόσθετα από το ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ που ήδη έχει λάβει, ώστε να αποπληρωθεί το κρατικό χρέος ύψους 6,1 δισ. ευρώ και να φτάσουν τα τραπεζικά κεφάλαια το απαιτούμενο επίπεδο.

 

Η έκθεση εξηγεί ότι η ανάγκη για «κούρεμα» του κυπριακού χρέους θα καθοριστεί από τρεις παράγοντες. Πρώτον την ικανότητα του κράτους να εκτελέσει το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ δεύτερον την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο κράτος, καθώς θα βοηθήσει στη μείωση των εκροών κεφαλαίων, και τρίτον την απόφαση συμμετοχής του ESM στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που θα μειώσει σημαντικά το μέγεθος του κρατικού χρέους.

 

Το μέγεθος και η μορφή της εξωτερικής οικονομικής στήριξης αποτελούν κρίσιμους παράγοντες στην αξιολόγηση της φερεγγυότητας του δημόσιου χρέους της Κύπρου, σημειώνεται στην έκθεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.