ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Εβδομάδα απεργιών σε όλη τη χώρα

Εβδομάδα απεργιών σε όλη τη χώρα

02:03 - 06 Νοε 2012
Νικόλαος Ιτσινές

Από Νικόλαος Ιτσινές

Χωρίς συγκοινωνίες θα μείνουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ ταξί δεν κυκλοφορούν σήμερα.

Μία δύσκολη εβδομάδα περιμένει τους πολίτες σε όλη τη χώρα εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη και Τετάρτη, 6 και 7 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στην ψήφιση των επώδυνων μέτρων, που προωθεί η κυβέρνηση.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση την Τρίτη στις 11.00 το πρωί στο Πεδίο του Αρεως, ενώ μισή ώρα νωρίτερα, στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις διοργανώνονται και την Τετάρτη, οπότε αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση τα νέα μέτρα. Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 5 το απόγευμα στο Σύνταγμα και την ίδια ώρα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Απεργία των δημοσιογράφων

Τη Δευτέρα πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία από τις 6 το πρωί έως τις 6 το πρωί της Τρίτης οι δημοσιογράφοι, που αντιδρούν στην τροπολογί απου προβλέπει ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, η ΕΣΗΕΑ έχει εξαγγείλει στάσεις εργασίας για την Τρίτη από τις 10 το πρωί έως τις 2:30 τομεσημέρι και για την Τετάρτη από τις 4 έως τις 7 το απόγευμα.Σε απεργία όλη την εβδομάδα βρίσκεται το δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά "Κανάλι 1" εξαιτίας της απόλυσης 13 εργαζομένων του σταθμού και επειδή έχουν να πληρωθούν 4 μήνες.

Απεργιακές κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες

Εβδομάδα των παθών θα είναι αυτή που ξεκινάει για το επιβατικό κοινό, καθώς στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ πραγματοποιούν 48ωρη απεργία που ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη, ενώ ΟΣΕ και Προσταστιακός δεν θα λειτουργήσουν έως και την Τετάρτη. Επίσης, λεωφορεία και τρόλεϊ δεν θα κυκλοφορορήσουν Τρίτη και Τετάρτη.

Παράλληλα, χωρίς ταξί βρίσκεται η Αττική τη Δευτέρα και την Τρίτη, αφού οι ιδιοκτήτες έχουν εξαγγείλει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ την για σήμερα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στα γραφεία του Σ.Α.Τ.Α. και πορεία προς τη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση της εναλλακτικής αγοράς μίσθωσης.

Επιπλέον, χωρίς λεωφορεία θα μείνει η Θεσσαλονίκη την Τρίτη και την Τετάρτη εξαιτίας της συμμετοχής του ΟΑΣΘ στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Ταλαιπωρία περιμένει και τους κατοίκους των νησιών, καθώς τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια την Τρίτη και την Τετάρτη, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), αποφάσισε τη συμμετοχή των ναυτεργατών, στη 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ακόμη, στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη από τις 10:00 έως τις 13:00 οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να κλείσει γι' αυτό το διάστημα και ο εναέριος χώρος της Ελλάδας.

 

Αποχή δικηγόρων, στάσεις εργασίας εισαγγελέων και δικαστικών

Δύσκολη εβδομάδα και στα δικαστήρια με τους δικηγόρους να απέχουν από τις εργασίες τους από την Δευτέρα έως την Παρασκευή, ενώ για το ίδιο διάστημα στάσεις εργασίας θα πραγματοιούν καθημερινά οι εισαγγελείς από τις 10:00 έως τις 15:00 και οι δικαστές του ελεγκτικού συνεδρίου από τις 10:30 έως τις 15:00. Έως την Τετάρτη απεργούν τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

 

Κινητοποιήσεις στην Υγεία

Εβδομάδα κινητοποιήσεων και στην Υγεία. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έχει κηρύξει τριήμερη απεργία που θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη, προτείνοντας μάλιστα στις Ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απεργία διαρκείας για όλες τις ημέρες συζήτησης στη Βουλή των μέτρων και του προϋπολογισμού. Κλειστά θα είναι την Τετάρτη τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, ύστερα από απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.


Τράπεζες και ΕΛΤΑ

Επιπλέον, τη συμμετοχή τους στην 48ωρη γενική απεργία έχουν αποφασίσει οι τραπεζοϋπάλληλοι ΟΤΟΕ και η ΟΜΕ-ΟΤΕ, ενώ στη 48ωρη απεργία θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Καταλήψεις δημοτικών κτιρίων σε όλη τη χώρα προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Απεργία διαρκείας στη ΔΕΗ

Παράλληλα, 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ξεκίνησε από το βράδυ της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι οποίες ενδεχομένως να προκαλέσουν διακοπές ρεύματος. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν έως ότου αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα, ενώ καλεί όλους τους εργαζόμενους "χωρίς δικαιολογίες χωρίς μεμψιμοιρίες να βγουν στους δρόμους και να εμποδίσουν την ψήφιση των μέτρων".

Κινητοποιήσεις καταστηματαρχών και συσκότιση βιτρινών

Στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν επίσης η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η ΓΣΕΒΕΕ. Οι καταστηματάρχες θα πραγματοποιήσουν στάση λειτουργίας την Τρίτη κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και των συγκεντρώσεων κατόπιν σχετικής απόφασης των Ομοσπονδιών και των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων. Η ΓΣΕΒΕΕ συστήνει στα μέλη της τη μη λειτουργία των καταστημάτων και των επιχειρήσεων τις ημέρες των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και συσκότιση των βιτρινών των εμπορικών καταστημάτων όλης της χώρας το απόγευμα και το βράδυ της Τρίτης και της Τετάρτης, καθώς και τοποθέτηση στις προθήκες των καταστημάτων της αφίσας: "Ψήφισμα Διαμαρτυρίας του Ελληνικού Εμπορίου".

Τελευταία τροποποίηση στις 09:40 - 06 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.