ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

eQuip: Το Bazaar όπλων της Ε.Ε. για να καλυφθούν οι τρύπες των ελλειμμάτων

17:39 - 16 Νοε 2012
Νικόλαος Ιτσινές

Από Νικόλαος Ιτσινές

Βλέποντας τη δυναμική της «e-bay» οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να προχωρήσουν, σύμφωνα με το Reuters, στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας πώλησης, ή ανταλλαγής τανκς και μαχητικών αεροσκαφών, ώστε να τονώσουν την αμυντική βιομηχανία που συρρικνώνεται συνεχώς.

Η ιστοσελίδα eQuip θα παράσχει δυνατότητες ηλεκτρονικών πωλήσεων του υφιστάμενου στρατιωτικού υλικού και ενδεχομένως εξοπλισμού από δεύτερο χέρι, που έχει χρησιμοποιηθεί τις ειρηνευτικές αποστολές των Ευρωπαϊκών κρατών, Αφγανιστάν κτλ, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters και το Euractiv.

«Αναμένουμε να υπάρξει πλεόνασμα στον εξοπλισμό που θα έρθει από το Αφγανιστάν και πιθανώς θα είναι διαθέσιμος μέσω του eQuip», υπογράμμισε. Μέχρι 200,000 οχήματα και στρατιωτικά κοντέινερ θα αποσυρθούν τα επόμενα δύο χρόνια. Ο αξιωματούχος είπε ότι η ιστοσελίδα eQuip θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες.

Οι δυτικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη υποχρεωθεί να πωλήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό εξαιτίας των περικοπών στην άμυνα. Η Βρετανία για παράδειγμα έκανε συμφωνία το 2011 ύψους 141 εκ. ευρώ για την πώληση 72 αεροσκαφών Harrier στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ για χρήση ως ανταλλακτικά, ενώ η Ρουμανία σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες να αγοράσει μεταχειρισμένα F-16 από την Πορτογαλία.

Τη Δευτέρα συναντήθηκαν οι υπουργοί άμυνας της ΕΕ για να συζητήσουν τρόπους προώθησης της πολυεθνικής αμυντικής συνεργασίας σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα κόστη.

Αναμένεται να υιοθετήσουν ένα νέο κώδικα συμπεριφοράς που θα καταστήσει την κοινή χρήση των στρατιωτικών δυνατοτήτων διαφόρων κρατών μελών ως κεντρικό στοιχείο για τον ευρωπαϊκό στρατιωτικό σχεδιασμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.