ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουγγαρία: «Ευγενική χειρονομία προς την Δημοκρατία της “Μακεδονίας” η χρήση διπλής ονομασίας»

01:03 - 17 Δεκ 2012
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

Την ώρα που εντένονται οι πιέσεις στη χώρα μας για αποδοχή της έναρξης της ενταξιακής δαδκασίας της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. η Ουγγαρία ανακοινώνωει κι επίσημα οτι θα χρησιμοποιεί στη διμερή διαδικασία σχέσεων με τα Σκόπια τον όρο Μακεδονία. Η εφημερίδα Magyar Hirlap με υπογραφή vsz δημοσιεύει είδηση από τα Σκόπια στην οποία αναφέρεται ότι με επιστολή του ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ Nikola Pοposzki «ευχαρίστησε τον Ούγγρο Ομόλογό του János Martonyi για την πρόσφατη απόφαση της Βουδαπέστης να χρησιμοποιεί στο εξής στην διμερή επικοινωνία το συνταγματικό όνομα της βαλκανικής αυτής χώρας, υπό την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η Ουγγαρία με τον τρόπο αυτό έμμεσα αναγνώρισε το όνομα «Macedonia» το οποίο - εξαιτίας της δραστικής ελληνικής αντίστασης – στο διεθνές προσκήνιο ακόμη χρησιμοποιείται υπό την μορφή «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (FYROM)

“H χώρα μας εκτιμά ιδιαίτερα την υποστήριξη της Ουγγαρίας ειδικά σε ότι αφορά την ταχύτερη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών”, ανέφερε ο Pοposzki», αναφέρει η  Magyar Hirlap.
----
Σε δηλώσεις του, το απόγευμα Σαββάτου στο ΜΤΙ ο Gábor Kaleta Υπεύθυνος της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου στο Ουγγρικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε την είδηση  ιστοσελίδας σκοπιανής προπαγάνδας (“pelagon.de”) που εδρεύει στην Γερμανία ότι δηλαδή η Ουγγαρία αναγνωρίζει την χώρα αύτη των Δυτικών Βαλκανίων στις διμερείς σχέσεις με το συνταγματικό της όνομα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
 

Η καθυστερημένη επιβεβαίωση από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει σχετική απροθυμία Βουδαπέστης να δώσει την ανάλογη δημοσιότητα στο θέμα σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΕΞ και συμπληρώνουν: "Δεν αποτελεί  κάτι εντελώς καινούργιο στην έως τώρα διπλωματική πρακτική του ουγγρικού ΥΠΕΞ καθώς από το 2006 η Ουγγαρία έχει υιοθετήσει ανάλογη στάση. Η Βουδαπέστη παρέχει μεν πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση Gruevski πλην όμως δεν επιθυμεί να διαφοροποιηθεί με ηχηρό τρόπο από τις συλλογικές αποφάσεις της ΕΕ."

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.