ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Χ.Α.: Πτώση που βάζει σε σκέψεις...

Χ.Α.: Πτώση που βάζει σε σκέψεις...

01:05 - 22 Φεβ 2013
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

Το χθεσινό ξέσπασμα των πωλητών βάζει σε σκέψεις την επενδυτική κοινότητα ως προς το αν έχει τσακίσει το κλήμα ή όχι. Κι αυτό, διότι με πολύ μεγάλη ευκολία, διασπάστηκαν οι χίλιες μονάδες, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κλείσει κάτω από τα επίπεδα αυτά, κάτι που είχε να γίνει από τις 4 Φεβρουαρίου.

 Και όχι μόνο αυτό, αλλά το χθεσινό sell off της τάξης του 4,15%, που αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία βουτιά για φέτος, αφού συνοδεύτηκε με μεγάλο τζίρο, ύψους 84,1 εκατ. ευρώ.

Για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της χρονιάς, σημειώνουν οι χρηματιστές, δοκιμάστηκε το momentum που έχει συντηρηθεί από το καλοκαίρι κι έπειτα. Οι επενδυτές βλέοντας ότι οι εξελίξεις από το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών “τρέχουν” με ρυθμούς... χελώνας, επιλέγουν τον περιορισμό της έκθεσής τους στο Χ.Α. Και θα επανατοποθετηθούν αφενός σε καλύτερες αποτιμήσεις, αφεταίρου όταν θα υπάρξουν χειροπιαστά δείγματα αναστροφής πορείας της ελληνικής οικονομίας.

 

Ακινησία

Μέσα στην πραγματικότητα ακινησίας της ελληνικής οικονομίας ήρθαν να προστεθούν οι εξελίξεις από το εξωτερικό. Το έναυσμα για ρευστοποιήσεις στο Χ.Α. Προκλήθηκε από την πτώση των ευρωπαίκών χρηματιστηρίων, επισημαίνουν οι παράγοντες της αγοράς. Η ανακοίνωση της Fed ότι προτίθεται να βάλει φρένο στην κοπή... νομίσματος, σε συνδυασμό με την άνοδο του Μπερλουσκόνι στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της Κυριακής στην Ιταλία, καθώς και οι δηλώσεις Μέρκελ – Σόιμπλε ότι η δίκαιη τιμή του ευρώ εντοπίζεται στο 1,30 -0 1,40, ισοτιμία που δημιουργεί πρόβλημα στις οικονομίες του Νότου, έδωσαν το έναυσμα για πιέσεις. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι μετά τις ανακοινώσεις της Fed, επενδυτικά σπίτια, όπως της Goldman Sachs διαβλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου.

 

Ευκολία

Η αγορά με μεγάλη ευκολία υποχώρησε κάτω από τις 1.020 μονάδες και από τη στιγμή που αντιστεκόταν, μάλλον χλιαρά στις 1.010 μονάδες, οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκαν πάλι οι σορτάκηδες και μάλιστα με ένταση στα χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πλην των τραπεζών (οι οποίες είναι εκτός short selling μέχρι τον Απρίλιο).Σημειωτέον, ότι τα ΣΜΕ του 25άρη στα παράγωγα πέρασαν σε discount, έπειτα από αρκετό καιρό και οι συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στα... 37 εκατ. ευρώ! Ενεργοποιήθηκαν τα stop losses στα margins, δηλαδή κοινώς οι χρηματιστηριακές έκλειναν τον... αέρα στους ανοιχτούς πελάτες τους για να περιορίσουν τις ζημιές.

 

 

Ένστικτο

Ταυτόχρονα, από τη στιγμή που φαινόταν ότι το χιλιάρικο χάνεται, λειτούργησε το ένστικτο των επενδυτών, προκειμένου να αποφύγουν νέους εγκλωβισμούς, με αποτέλεσμα είτε να πουλάνε οι επενδυτές με ζημιά, είτε με κέρδη, προκειμένου να επανατοποθετηθούν χαμηλότερα. Τεχνικά, οι 990 μονάδες σε πρώτη φάση και ως έσχατο όριο οι 970 αποτελούν και στήριξη και σημάδι νέων τοποθετήσεων σε καλύτερες τιμές παρατηρούν οι χρηματιστές. Όπως πρώτο επεσήμανε το 'R” η κόπωση στην αγορά έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της από τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας.

 

ΕΤΕ - Eurobank

Να σημειωθεί ότι σήμερα  θα πραγματοποιηθεί η εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση των μετοχών της Eurobank προς την ΕΤΕ, κάτι που θα "κλειδώσει" και το ποσό της αύξησης κεφαλαίου, αναφέρει η τράπεζα.

Την Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου, οι νέες μετοχές της Εθνικής θα πιστωθούν στους αποδεχόμενους μετόχους της Eurobank.

 

Σ.Κ.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:14 - 21 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.