ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αναποτελεσματικότητα και οι καθυστερήσεις αναχαιτίζουν την ανάπτυξη

10:58 - 01 Απρ 2013
Νικόλαος Ιτσινές

Από Νικόλαος Ιτσινές

Μια έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης έρχεται να επιβεβαιώσει, όλα όσα κατά καιρούς είχαν αναδειχθεί και από εμένα τον ίδιο, αναφορικά με τον ρόλο και την συνεισφορά της στην ανάπτυξη, τη διεύρυνση του πλούτου και της παραγωγικής βάσης της χώρας, μέσα στην κρίση.

Με τη συγκεκριμένη έκθεση επιβεβαιώνονται οι απόψεις μας ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, ή κάποιοι θύλακες της, με τις καθυστερήσεις και την επί της ουσίας αρνησιδικία, παρεμποδίζουν την ανάπτυξη, τα δημόσια έσοδα και κατά συνέπεια την ταχύτερη έξοδο της πατρίδας από την κρίση και τις δυσκολίες. Εδώ λοιπόν ανακύπτουν ζητήματα σοβαρά.

 

Εάν το ελληνικό δικανικό σύστημα ανταποκριθεί και σταθεί στο ύψος της πατριωτικής ευθύνης που του αναλογεί ,τότε θα είμαστε μια ώρα αρχύτερα εκτός επικίνδυνης ζώνης.


Τότε οι εύκολοι στόχοι, οι αδύναμοι και πραγματικοί δημιουργοί, θα σταματήσουν να αποτελούν τα σημεία αφαίμαξης για να καλυφθούν τα ελλείμματα και τα χρέη και τελικά να οδηγηθούμε σε αυτήν την πολυπόθητη ανάπτυξη που όλοι επιθυμούμε. 

 

Μετά τα στοιχεία λοιπόν, που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε συνδυασμό με τις παραμέτρους που διαπιστώνει η Ε.Ε. για την Ελλάδα:

  • υψηλή χρηματοδότηση από το κράτος στην Δικαιοσύνη
  • μορφωμένοι δικαστές
  • πολλοί δικηγόροι που υποβοηθούν την Δικαιοσύνη
  • αλλά την ίδια στιγμή χαμηλό επίπεδο ανεξαρτησίας και αποτελεσματικότητας.

Όλα αυτά είναι μια εξίσωση που πρέπει να επιλυθεί και που πρέπει να αναζητηθεί ποιες είναι οι επιλογές που μπορεί και πρέπει να έχει το πολιτικό σύστημα απέναντι σε τέτοια φαινόμενα προκειμένου η ελληνική Δικαιοσύνη να επιτελέσει το πατριωτικό της καθήκον στηρίζοντας την επώδυνη προσπάθεια να βγει η χώρα και οι άνθρωποι από την δίνη της κρίσης. Αλλιώς, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ με τους θύλακες εκείνους που παρεμποδίζουν τον εθνικό στόχο, να ζήσει η χώρα και οι άνθρωποι.

 

Μιχάλης Καρχιμάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.