ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οριστικό: Το ΧΑ θα αποκτήσει πραγματικές «ανοικτές πωλήσεις»!

11:29 - 23 Οκτ 2006
Tsantilas

Από Tsantilas

Είναι οριστικό! Σύμφωνα με ιδιαίτερα αξιόπιστες πληροφορίες, η Σοφοκλέους θα αποκτήσει εντός των αμέσως προσεχών ημερών, πραγματικό και ολοκληρωμένο Short Selling.

Θα μπορεί δηλαδή ο οποιοσδήποτε επενδυτής να πουλάει ανοικτά στην αγορά οποιονδήποτε αριθμό μετοχών, οποιασδήποτε εισηγμένης και ΚΑΤΟΠΙΝ (μέσα στα χρονικά όρια του Τ+3) να τις δανείζεται...

Ο θεσμός των ανοικτών πωλήσεων για την έλλειψη του οποίου πολλές φορές είχαν παραπονεθεί οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, θα θεσμοθετηθεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας πολύ σύντομα, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου του ΧΑ από το ταξίδι του στην Απω Ανατολή...

Δύο είναι οι σημαντικές αλλαγές στο σημερινό υφιστάμενο καθεστώς «Short Selling» τις οποίες δρομολογούν από κοινού οι κύριοι Αλέξης Πιλάβιος και Σπύρος Καπράλος:

Μέχρι σήμερα, στο βαθμό και την έκταση που ισχύουν οι ανοικτές πωλήσεις, όποιος επενδυτής ήθελε να πουλήσει ανοικτά μια μετοχή έπρεπε να απευθυνθεί στο «pool» της ΕΤΕΣΕΠ κι εφόσον έβρισκε τον επιθυμητό αριθμό μετοχών (αν και με όποιο κόστος δανεισμού) τότε μόνον μπορούσε να τις πουλήσει στην spot αγορά.

•  Με το νέο καθεστώς, ο επενδυτής θα μπορεί να βρίσκει τις μετοχές από οποιαδήποτε Χρηματιστηριακή Εταιρεία (η οποία προφανώς θα αναλαμβάνει τον κίνδυνο και την ευθύνη της έγκαιρης παράδοσης) χωρίς να «σημάνει συναγερμός» στην ΕΤΕΣΕΠ.

•  Είναι επίσης σημαντικό ότι ο Επενδυτής που επιθυμεί να πουλήσει ανοικτά τις μετοχές δεν θα πρέπει πρώτα να δανεισθεί και μετά να τις πουλήσει. Θα μπορεί –εφόσον το επιθυμεί – να τις δανεισθεί και μετά την ανοικτή πώληση, μέσα στα πλαίσια του Τ+3 δηλαδή μέσα στο χρονικό περιθώριο εκκαθάρισης των συναλλαγών.

Το short selling που έχει πολλές φορές ατυχώς κατηγορηθεί ως «εργαλείο των επαγγελματιών κερδοσκόπων», αποτελεί αντιθέτως πραγματικό εργαλείο ώριμων και αποτελεσματικών χρηματιστηριακών αγορών αφού μπορεί να «βάλει φρένο» στην ακατάσχετη κερδοσκοπική παραφιλολογία και να αποτυπώνει με ακρίβεια την πραγματική πληροφόρηση που διαθέτει η χρηματιστηριακή αγορά για την οποιαδήποτε εισηγμένη επιχείρηση...

Χρήστος Ν. Κώνστας 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.