ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι βουλευτές και οι τράπεζες

12:37 - 17 Νοε 2006
Tsantilas

Από Tsantilas

Σημαντικές πρωτοβουλίες που πάρθηκαν από το τραπεζικό σύστημα το τελευταίο διάστημα αποτέλεσαν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και κριτικής.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής άσκησαν δριμεία κριτική, κατηγόρησαν ως λανθασμένες επιχειρηματικές αποφάσεις, ζήτησαν εξηγήσεις, κάλεσαν τραπεζίτες στην Βουλή. 

Ποια όμως γεγονότα σημειώθηκαν στον τραπεζικό χώρο τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης;

Η επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών, η εξαγορά της Finansbank από την Εθνική, η πώληση της Emporiki στην Credit Agricole και εσχάτως η αναδιάρθρωση της ΑΤΕ Bank.

Ποιος σοβαρός παράγοντας της τραπεζικής αγοράς, του χρηματιστηρίου και ξένων θεσμικών μπορεί να επιχειρηματολογήσει ότι οι πρωτοβουλίες αυτές ήτανλανθασμένες;

Η λύση του ασφαλιστικού επίλυσε -όχι απόλυτα-  ωστόσο σοβαρότατα και σωρευμένα προβλήματα. Η εξαγορά της Finansbank, η οποία κατακρίθηκε σφόδρα, αποτελεί πλέον μια επιτυχημένη κίνηση και οι Έλληνες επιχειρηματίες τώρα σπεύδουν να επενδύσουν στην Τουρκία. Η πώληση της Emporiki και η έλευση της Credit Agricole μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για τον ανταγωνισμό και η ΑΤΕ πριν λίγα χρόνια εμφάνιζε αρνητική καθαρή θέση, τεράστιες υποαξίοες και επισφάλειες.

Βέβαια, ορισμένα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται, ωστόσο, η τωρινή εικόνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει βελτιωθεί αισθητά. Αντί λοιπόν σύσσωμο το πολιτικό σύστημα να επικροτεί κινήσεις εξυγίανσης, έχουμε καταλήξει να ασκούμε κριτική για αποφάσεις που στο τέλος δικαιώνονται τουλάχιστον εκ του αποτελέσματος.

Μήπως θα πρέπει να επαναξιολογηθούν πρακτικές, τακτικές και πολιτικές, ώστε το τραπεζικό σύστημα να λειτουργεί απρόσκοπτα χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις;

Η ενημέρωση του κοινοβουλίου αποτελεί θεσμική υποχρέωση όλων, ωστόσο, άλλο παρουσίαση στοιχείων και άλλο στείρα κριτική για το πολιτικό θεα θήναι.

Π. Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.