ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με ποιο τρόπο πρέπει να διαβάσουν τη λίστα οι θεσμοί;

17:32 - 02 Απρ 2015
Αλεξόπουλος Δημήτρης

Από Αλεξόπουλος Δημήτρης

Με δυο ανακοινώσεις, μία από το Μέγαρο Μαξίμου και μια από το ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση προσπάθησε να μαζέψει τα νούμερα του πρωτογενούς πλεονάσματος,  όπως αυτά αποτυπώνονται στη λίστα μεταρρυθμίσεων που η ίδια έστειλε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων , για την ολοκλήρωση της συμφωνίας του Eurogroup, της 20ης Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση με τα δυο κείμενα φέρεται να αμφισβητεί ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό της, όσον αφορά τα νούμερα.

 

Έτσι το Μέγαρο Μαξίμου, στην ανακοίνωσή του, αφού κάνει λόγο για επιλεκτική ανάγνωση της λίστας, προχωρά σε διευκρινίσεις για το πλεόνασμα, τονίζοντας ότι ο αρχικός στόχος παραμένει το 1,2% έως το 1,5% το χρόνο, αμφισβητώντας το στόχο που θέτει για πλεόνασμα άνω του 3%.

 

Μάλιστα όπως τονίζει αν τα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει πετύχουν στο στόχο τους (αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του;), τότε και μόνο τότε θα επιτευχθεί μεγαλύτερο πλεόνασμα, από το 1,2%, με το παραπάνω ποσό να διοχετεύεται σε κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τραγικά τις συνέπειες της κρίσης.

 

«Στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών, που επαναλαμβάνεται είναι «κείμενο εργασίας», εκτιμάται ότι τα νέα μέτρα, αν εφαρμοστούν επιτυχώς όλα, μπορούν να δώσουν δημοσιονομικό όφελος από 4,7 δισ. έως και 6,1 δισ. ευρώ. Πότε, όμως, κανένα μέτρο δεν αποδίδει πλήρως, ενώ, αν υπάρχει πλεόνασμα πάνω από 1,5%, προφανώς και δεν θα πάει στη μαύρη τρύπα του χρέους, αφού η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν σαφέστατη: η υποχρέωση για υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα αποτελεί πλέον παρελθόν. Έτσι, εφόσον καταφέρουμε μεγαλύτερα από τη δέσμευση [1,2% έως 1,5%] πλεονάσματα, αυτά θα επιστραφούν σε κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τραγικά τις συνέπειες της κρίσης, μέσα από την υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης [π.χ. κοινωνική πολιτική, φοροαπαλλαγές, κλπ]», τονίζεται στην άτυπη ενημέρωση το Μαξίμου χαρακτηριστικά.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, που στη ουσία, και αυτό αμφισβητεί τα νούμερα που το ίδιο συνέταξε και απέστειλε στους θεσμούς.

 

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να καταστήσει σαφές, για ακόμη μια φορά, ότι παραμένει σταθερό στο στόχο του 1,2%, καθώς αυτό το ποσοστό είναι κοντά στην ελάχιστη τιμή των προβλέψεών του και όχι στη μέγιστη, την οποία χρησιμοποίησαν εκείνοι που μίλησαν για ποσοστό πάνω από 3%», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

 

Το ζήτημα είναι αν η ίδια η κυβέρνηση αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της πρότασής της, για ιδεολογικούς και προεκλογικούς λόγους…, οι θεσμοί με τι κριτήρια πρέπει να αξιολογήσουν την πρόταση.

 

Σύμφωνα με ότι αναγράφεται στη λίστα, ή σύμφωνα με τις διευκρινιστικές ανακοινώσεις;

 

Αν η ανάγνωση των προτάσεων γίνει με βάση τις ανακοινώσεις τότε η επίτευξη της συμφωνίας μάλλον θα καθυστερήσει …

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.