ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ποιους και γιατί θαυμάζει ο Τσίπρας;

Ποιους και γιατί θαυμάζει ο Τσίπρας;

00:10 - 09 Απρ 2015
Αλεξόπουλος Δημήτρης

Από Αλεξόπουλος Δημήτρης

Ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έχει ιστορικά παραδείγματα. Παραδέχεται και ελκύεται ωστόσο, από ορισμένες σημαντικές προσωπικότητες. Ποιες είναι αυτές; Όταν ρωτήθηκε από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass υπέδειξε τους Ρήγα Φεραίο, Στέφανο Σαράφη, Άρη Βελουχιώτη, Κωνσταντίνο Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου…

«Δεν μπορώ να πω πως ακολούθησα ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Όμως είναι αλήθεια πως η ιστορία της χώρας συνδέεται με μερικές πολύ σημαντικές προσωπικότητες, που με βάση την κάθε ιστορική συγκυρία έπαιξαν πολύ σοβαρό ρόλο σε πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κι όταν ρωτήθηκε σε ποιους αναφέρεται, απάντησε ότι εμπνέεται πρώτα από τον εθνεγέρτη Ρήγα Φεραίο, πρόδρομο της Επανάστασης του 1821 και του Ελληνικού Διαφωτισμού, αλλά και εμπνευστή της εθνικής και συλλογικής αυτοσυνειδησίας των Βαλκανίων. Ακολουθούν –με αυτήν τη σειρά-στην κλίμακα, ο στρατιωτικός διοικητής του ΕΛ.ΑΣ, Στέφανος Σαράφης και ο πρωτοκαπετάνιος και ιδρυτής του, Άρης Βελουχιώτης.

Την έκπληξη κάνουν οι Κωνσταντίνος Καραμανλής, γενάρχης της ΝΔ και ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου. «Ο ένας-όπως είπε- έπαιξε ρόλο-κλειδί στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας μετά την επτάχρονη δικτατορία των συνταγματαρχών και ο έτερος ήταν ο κρίσιμος παράγοντας που επηρέασε την κοινωνική αλλαγή που ο λαός στην Ελλάδα χρειαζόταν τόσο πολύ».

Ο κ. Τσίπρας, όμως πρόσθεσε στο τέλος και τα εξής: «πρέπει να σας πω ότι θέλω να εκφράσω ακόμα μεγαλύτερο σεβασμό στους άγνωστους μαχητές που έδωσαν τις ζωές τους για τις μεγάλες αξίες και ιδανικά. Τα ονόματά τους μπορεί να μην έμειναν στην ιστορία, όμως ήταν χιλιάδες. Με αυτήν την έννοια, πιστεύω πως δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε για το κοινό καλό. Αυτή η κληρονομιά είναι βαριά και ελπίζω να είμαστε άξιοι συνεχιστές τους.»

Τελευταία τροποποίηση στις 09:19 - 09 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.