ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι εννοεί ο Τούρκος πρέσβης; Κύριο

17:56 - 18 Απρ 2016
Anastasia Stamatiadou

Γράφει ο Anastasia Stamatiadou

Το νομό Ροδόπης επισκέφτηκε προ (ολίγων μόλις) ημερών ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς. Και πρόλαβε να πει πολλά μέσα σε λίγες ώρες, που δείχνουν μάλλον ότι ξέχασε σε ποια Επικράτεια βρισκόταν…

Στο μειονοτικό γυμνάσιο – λύκειο της Κομοτηνής που επισκέφτηκε «ιδιωτικά», θεώρησε καθήκον του, να αναφερθεί στην πρόσφατη εγκύκλιο του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Παν. Κεραμάρη ο οποίος ζήτησε να μην χρησιμοποιείται υπηρεσιακά μόνο η τουρκική γλώσσα, κάνοντας λόγο για «προβαλλόμενα εμπόδια στη γλώσσα, που δεν υπηρετούν τον κοινωνικό ιστό» και είναι εξάλλου θέμα όπως είπε, «που δεν αποφασίζεται από την τοπική Αρχή»…

 

Όμως η υπέρβαση κάθε ορίου, σημειώθηκε όταν ο κ. Ουράς, όπως διαβάζουμε στον τοπικό τύπο (ίδε «Αντιφωνητής») σχολίασε σε γνωστούς και μη εξαιρετέους παρισταμένους:

 

«Στην Κύπρο προχωρούμε στην οδό της επίλυσης. Στην Κύπρο πλέον γίνεται λόγος όχι για δύο κοινότητες και δύο γλώσσες, αλλά για δύο ιδρυτικά κράτη. Σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά απέστειλε επιστολή στην Ε.Ε. με την οποία ζητά τα τουρκικά να αναγνωριστούνε ως επίσημη γλώσσα. Στην πραγματικότητα αυτό εντέλλεται και το Σύνταγμά τους.

 

Με την κατάσταση να είναι λοιπόν έτσι, το να λέγεται σε ένα μειονοτικό σχολείο, “μην μιλάτε τουρκικά”, αποτελεί μια πρωτόγονη και απαράδεκτη νοοτροπία. Αυτό είναι ανάγκη να ειπωθεί ξεκάθαρα. Αυτό θα αποτελέσει θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Με αυτή την ευκαιρία θέλω να το θέσω σε αυτόν τον χώρο. Πιστεύω πως θα κυριαρχήσει η κοινή λογική. Αυτό είναι σαν να ειπωθεί στο Ζωγράφειο Λύκειο “μην μιλάτε ελληνικά” και αυτό δεν γίνεται».

 

Μήπως ο Ν. Κοτζιάς, επαναλαμβάνουμε, πρέπει να του υπενθυμίσει σε ποια χώρα βρίσκεται;

 

 

Γ.Η.Χ

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.