ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μηνύματα του Ιανουαρίου στο ΧΑ

19:00 - 30 Ιαν 2007
Μάριος Χριστοδούλου

Από Μάριος Χριστοδούλου

Ότι και να γίνει στην τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου, ο Γενικός Δείκτης θα κλείσει τον μήνα με έντονα θετικό πρόσημο, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια.

Η στατιστική λέει πως από τις 13 χρονιές που ο Ιανουάριος έκλεισε με θετικό πρόσημο, μόνον 2 χρονιές ο Γενικός Δείκτης έκλεισε το έτος με πτώση...

Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση θετικού Ιανουαρίου ήταν πριν από 10 ολόκληρα χρόνια όταν το 1997 ο Ιανουάριος έκλεισε με +25%. Φέτος, 10 χρόνια μετά, η απόδοση του γενικού δείκτη τον Ιανουάριο κυμαίνεται από 5% έως 7%...

Φέτος από την αρχή του έτους σε καμία περίπτωση ο Γενικός Δείκτης δεν πέρασε σε αρνητικό έδαφος. Φέτος η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών είναι κατά 26% υψηλότερη από την περυσινή.

Συμπέρασμα: Όλα δείχνουν πως κάτι μεγάλο γεννιέται στο χρηματιστήριό μας. Αυτό το κάτι στηρίζεται σε προσδοκίες οι οποίες ωστόσο πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν συγκεκριμένη μορφή ώστε να πυροδοτήσουν νέο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι έλληνες μικροεπενδυτές σε μεγάλο βαθμό απέχουν από την αγορά, όπως ακριβώς συνέβαινε και το 1996-1997. Το ενδιαφέρον τους ωστόσο αναζωπυρώνεται.

Τα μηνύματα είναι θετικά. Αρκεί να αποφύγουμε τις υπερβολές...

Χρήστος Ν. Κώντσας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.