ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ευκαιρία των χαμηλών επιτοκίων για το ελληνικό χρέος Κύριο

11:06 - 02 Νοε 2016
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Να αξιοποιήσει τη συγκυρία των χαμηλών επιτοκίων προσπαθεί η κυβέρνηση στη συζήτηση για το χρέος. Η συζήτηση με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη και υπάρχιε μια συγρκατημένη αισιοδοξία ότι κάτι θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Χτες ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας σε συνέδριο στη Λευκωσία, προέβλεψε πως οι αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «θα ληφθούν εντός του έτους» και πως, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις, η χώρα μας θα βγει στις αγορές το 2017.
Στο μέτωπο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες είναι καθοριστική η παρέμβαση του ΔΝΤ, που προσφέρει τεχνογνωσία στον ESM για την κατηγοριοποίηση των νέων μέτρων ελάφρυνσης. 
 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα πάντως με το ενημερωτικό έγγραφο που απέστειλε προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο ο κ. Ντάισελμπλουμ η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης «θα ανοίξει τον δρόμο για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία ανακοίνωσε το Eurogroup στις 24 Μαΐου».
 
Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος που αναμένονται έως τέλος του έτους, αλλά απέχουν σημαντικά από τις αρχικές επιδιώξεις της Αθήνας,  συνοψίζονται στα εξής:
- Επιμήκυνση του υπολοίπου των δανείων που έδωσε στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου. Στόχος είναι να αυξηθεί η μέση διάρκεια των δανείων από τα 28 στα 32,5 χρόνια.
- Περιορισμός του κινδύνου μελλοντικής αύξησης επιτοκίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, «ο ESM επεξεργάζεται ακόμα τις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων για τον περιορισμό του επιτοκιακού κινδύνου και δουλεύει για να διαμορφωθεί μια πρόταση σχετικά με τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων». Στόχος είναι, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, να «κλειδώσουν» τα κυμαινόμενα επιτόκια των δανείων, στα χαμηλά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα.
- Ακύρωση της ρήτρας για αύξηση επιτοκίων που επρόκειτο να επιβληθεί σε ένα μικρό μέρος του ελληνικού χρέους. Με βάση τους όρους που είχαν δοθεί τα δάνεια, προβλεπόταν να υπάρξει αύξηση ύψους 2% το 2017 στο επιτόκιο με το οποίο η χώρα μας δανείστηκε τα 10,2 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του 2012.
 
Γ.Α.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.