ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το μεγάλο... θύμα του δημοψηφίσματος δεν είναι ο Ρέντσι

Το μεγάλο... θύμα του δημοψηφίσματος δεν είναι ο Ρέντσι Κύριο

08:45 - 05 Δεκ 2016
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η επικράτηση του "όχι" στο ιταλικό δημοψήφισμα που συνδυάζεται με την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι, προφανώς και προκαλεί πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, αλλά σε γενικές γραμμες η κατάσταση μοιάζει ελεγχόμενη. Στην οικονομία είναι που εντοπίζονται τα μεγάλα προβλήματα που πραγματικά πρέπει να αντιμετωπιστούν με τεράστια προσοχή.

Σε πολιτικό επίπεδο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα το ενδεχόμενο... χάους. Ακόμη κι αν γίνει δεκτή η παραίτηση Ρέντσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίσει άλλον Πρωθυπουργό και θα στηθεί μία νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις εκλογές του 2018.

 

Οι ανησυχίες δηλαδή για πολιτική αστάθεια είναι μάλλον... φουσκωμένες. Αντίθετα, στην οικονομία της Ιταλίας και ιδιαίτερα στο τραπεζικό σύστημα ήδη έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός.

 

Η κατάσταση των τραπεζών, τα δημοσιονομικά και γενικότερα η οικονομία της Ιταλίας χρειάζεται έναν διαχειριστή έκτακτης ανάγκης.

 

Το σοκ από την ήττα του "Ναι" στο δημοψήφισμα χρίζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς οι αγορές είναι βέβαιο πως θα εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi di Siena βρίσκεται στον αέρα, ενώ και οι υπόλοιπες τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη διαρροή καταθέσεων και τη χαμηλή κερδοφορία.

 

Συνεπώς, εδώ δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να σωθεί η παρτίδα από τη νέα κυβέρνηση, με στόχο στις εκλογές του 2018 να είναι τέτοιες οι συνθήκες που θα έχουν κόψει τη φόρα του Γκρίλο, του Μπερλουσκόνι και της Λέγκας του Βορρά προς την εξουσία.

 

Σ.Π.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.