ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο Γερούν εξήγησε (;) γιατί δεν αφήνει την καρέκλα...

Ο Γερούν εξήγησε (;) γιατί δεν αφήνει την καρέκλα... Κύριο

09:14 - 21 Μαρ 2017
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Στο παρασκήνιο του Eurogroup της 20ης Μαρτίου ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν έντονα ήταν και αυτό σχετικά με το μέλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του οργάνου.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισερχόμενος στήριξε ανοιχτά τον Ολλανδό πολιτικό, λέγοντας πως έχει εκλεγεί από τους υπόλοιπους ΥΠΟΙΚ και πως η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018 και δεν παίζει ρόλο το γεγονός ότι το κόμμα του έχασε πολλές δυνάμεις στις ολλανδικές εκλογές κι έτσι είναι απίθανο να διατηρήσει ο κ. Ντάισελμπλουμ τη θέση του ως υπουργός Οικονομικών της χώρας, στη νέα κυβέρνηση Ρούτε.

 

Αρκετοί δημοσιογράφοι ωστόσο επανέφεραν το θέμα στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup και ρώτησαν ευθέως τον κ. Ντάισελμπλουμ γιατι δεν παραιτείται και αν πιστεύει πως νομιμοποιείται να κρατήσει μία θέση που πάντα έχει ένας υπουργός Οικονομικών, την ώρα που ο ίδιος δεν πρόκειται να παραμείνει σε αυτό το πόστο.

 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπερασπίστηκε λοιπόν τον εαυτό του, λέγοντας μάλιστα πως το γεγονός ότι δεν παραιτείται είναι υπέρ του και δείχνει ότι έχει το αίσθημα της ευθύνης να μην εγκαταλείψει τη θέση που του έχουν εμπιστευθεί οι υπουργοί των χωρών μελών της ευρωζώνης.

 

«Το σίγουρο είναι ότι το κόμμα μου έχασε τις εκλογές και ότι είναι εξαιρετικά λίγες οι πιθανότητες να είμαστε στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Οπότε, ας είμαστε ρεαλιστές, η θητεία μου στη θέση του υπουργού Οικονομικών πιθανότατα φτάνει στο τέλος της», είπε ο Ντάισελμπλουμ, αλλά συμπλήρωσε με νόημα πως δεν ξέρει πότε θα συμβεί αυτό, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να πάρουν αρκετό καιρό. Ακόμη και μήνες.

 

Συνεπώς, πρόσθεσε δεν είναι βέβαιο το για πόσο κενό χρονικό διάστημα θα προκύψει από το τέλος της θητείας μου στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος της θητειας του στο Eurogroup.

 

Οταν ρωτήθηκε γιατί δεν αποχωρεί, απάντησε: «Δεν με ψήφισαν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι ως επικεφαλής του Eurogroup, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών. Είναι μεγάλη ευθύνη την οποία δεν θέλω να εγκαταλείψω. Θα το κάνω όταν έρθει η ώρα. Θα μιλήσω ξεχωριστά με τον κάθε υπουργό για το πώς βλέπει αυτή την κατάσταση και το μέλλον της προεδρίας του Eurogroup για να πάρουμε αποφάσεις αργότερα».

 

Πάντως, άφησε παραθυράκι πρόωρης αποχώρησης σε περίπτωση που το ζητήσουν οι άλλοι υπουργοί: "Δεν θα πω εγώ τι θα γίνει, αλλά τα υπόλοιπα μέλη του Eurogroup". Πάλι καλά...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.