ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Προφητικός ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με την πρόταση εξόδου από την κρίση

Προφητικός ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με την πρόταση εξόδου από την κρίση Κύριο

13:57 - 02 Νοε 2017
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η σύνδεση της πορείας των μεταρρυθμίσεων με την πορεία εξόδου από την επιτροπεία των θεσμών φαίνεται ότι μπαίνει εμφατικά και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ένεκα της ανάγκης λήψης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες εβδομάδες μιλώντας στα τέλη Σεπτεμβρίου σε εκδήλωση του Economist στο Καβούρι , ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πρότεινε τη σύνδεση της μείωσης του χρέους με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος, υποστήριξε ότι κάθε τρίμηνο το χρέος μπορεί να μειώνεται ανάλογα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα.

Ουσιαστικά πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε σταδιακή μείωση του χρέους, ανάλογα με την εφαρμογή που επιβάλουν οι ξένοι, αντί να περιμένει συνολική ρύθμιση στο τέλος.

Εξήγησε δε ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα ανά τρίμηνο και δεν θα χρειάζεται να περιμένουμε χρόνια. Καταλαβαίνω ότι είναι μια πρωτοποριακή επιχειρηματική πρόταση, είπε, αλλά θα φέρει αποτελέσματα, όταν όλες οι άλλες τακτικές απέτυχαν.

«Όλοι συμφωνούμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο όταν έχουμε δικό μας μεταρρυθμιστικό σχέδιο», σημείωσε.

«Αν έχουμε χρόνο, 5 έως 7 έτη», είπε απευθυνόμενος προς τους δανειστές, «μπορούμε να εφαρμόζουμε αυτό το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και να αξιολογείται η απόδοση του ανά τακτά χρονικά διάστημα. Με βάση αυτήν την επίδοση να λαμβάνονται και τα αντίστοιχα μέτρα μείωσης του χρέους».

«Οι Έλληνες», προέτρεψε ο ίδιος «θα πρέπει να γίνουν ιδιοκτήτες του προγράμματος και να το αγκαλιάσουν. Μέχρι τώρα έχουμε δει τις καταστροφικές συνέπειες των προγραμμάτων, όπως μείωση εισοδήματος και αύξηση της φτώχειας. Τώρα», τόνισε με έμφαση, «πρέπει να πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας και να οδηγήσουμε το πεπρωμένο μας. Χρειάζεται να φτιάξουμε ένα δικό μας σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας μας που να έχει τη στήριξη όλων των φιλοευρωπαικών κομμάτων συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ».

Εκδοχή αυτής της ιδέας φαίνεται να μπαίνει σε συζήτηση, καθώς αρχίζουν οι συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το τέλος αυτής της αξιολόγησης. Είναι ενδεικτική η αναφορά του αν. υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Τετάρτη, για το προσχέδιο Προϋπολογισμού.

«Από τον Ιανουάριο του 2018 και με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μπαίνουμε ουσιαστικά στο τελευταίο κομμάτι του προγράμματος προσαρμογής. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι το πρόγραμμα προσαρμογής ολοκληρώνεται ουσιαστικά τον Ιανουάριο του 2018. Τα προαπαιτούμενα που απομένουν για το χειμώνα και την άνοιξη του 2018, με την τελευταία αξιολόγηση τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2018, είναι προαπαιτούμενα υλοποίησης ήδη συμφωνημένων, ήδη νομοθετημένων δράσεων και είναι λίγα. Άρα, ουσιαστικά το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Ουσιαστικά, όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά. Μπαίνουμε λοιπόν σε μια περίοδο, που θα χαρακτηριστεί περίοδος οικονομικής ανάκαμψης και θα χαρακτηριστεί από τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Όπως ξέρουμε η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, περιγράφει με αρκετή σαφήνεια, αλλά δεν παραμετροποιεί με ακρίβεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Μπαίνουμε, λοιπόν, στη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2018. Μπαίνουμε στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος του προγράμματος, τι χαρακτηριστικά θα έχει και αν ο μηχανισμός επιτήρησης θα είναι αντίστοιχος με αυτόν της Πορτογαλίας και της Κύπρου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού εξαμήνου, όπως επιδιώκουμε.»

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εξετάζουν το πώς δε θα ξεθυμάνει η μεταρρυθμιστική δυναμική στην Ελλάδα. Γι` αυτό εξετάζουν τη σύνδεση των μεταρρυθμίσεων με απτές ενέργειες επιβράβευσης της χώρας. Κάτι τέτοιο πάντα βέβαια συνέβαινε στο πλαίσιο του προγράμματος, όχι, όμως με τόσο ξεκάθαρο τρόπο. Γι` αυτό και για πολλούς αναλυτές δεν υπήρξε ποτέ ιδιοκτησία του προγράμματος από τους πολίτες που δεν είδαν ποτέ ένα ορίζοντα ανάκαμψης. 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:01 - 02 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.