ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ποια ονομασία για τα Σκόπια θεωρεί σωστή ο Σαμαράς;

Ποια ονομασία για τα Σκόπια θεωρεί σωστή ο Σαμαράς; Κύριο

15:23 - 15 Νοε 2017
Μαριλένα Καραβασίλογλου

Από Μαριλένα Καραβασίλογλου

Η κινητικότητα που παρατηρείται στο θέμα των Σκοπίων είναι αισθητή και κατά τα όσα λένε πηγές στην Ουάσιγκτον και στην Αθήνα, η αμερικανική κυβέρνηση θα επιθυμούσε το ζήτημα της ονομασίας και της ένταξης τους στο ΝΑΤΟ να έχει λήξει έως την Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου 2018.

Εκτιμάται ότι (και) με αυτήν την επικείμενη εξέλιξη σχετιζόταν και το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, καθώς και η μακρά συνάντηση του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά με τον σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου. 

Στην Ουάσιγκτον όμως βρέθηκε και ο (υπερδραστήριος εσχάτως) Αντ. Σαμαράς, ένας από τους ανθρώπους που έχουν συνδέσει την πολιτική τους πορεία με το ζήτημα των Σκοπίων. 

Με την φημολογία για την πιθανή ονομασία των Σκοπίων να φουντώνει ο κ. Σαμαράς δέχθηκε να απαντήσει σε μία σχετική ερώτηση στον δημοσιογράφο Δ. Απόκη. 

Η ερώτηση ήταν: «Πρόεδρε, υπάρχει μια «κινητικότητα» στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, φαίνεται πως οδεύουμε σε μια λύση εν όψει της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2018, Ανάμεσα στα άλλα έχει ακουστεί και το όνομα "Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία". Ως άνθρωπος που έχετε βάλει τη σφραγίδα σου σε αυτό το εθνικό θέμα, ποια είναι η γνώμη σας;».  

Και η απάντηση του κ. Σαμαρά: «Το πρώτο που θέλω να πω, είναι να προσέχουμε με τον "αλυτρωτισμό"! Ιδιαίτερα στα Βαλκάνια. Το έχω τονίσει στους έξω. Το τονίζω πάντα και μέσα στη χώρα. Με τον αλυτρωτισμό δεν παίζουμε. Δεν τον νομιμοποιούμε σήμερα, γιατί θα το πληρώσουμε αύριο. Τώρα, η ονομασία που μου λες, "Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία", πράγματι δεν συντηρεί ούτε αναπαράγει τον αλυτρωτισμό. Και γι’ αυτό τη θεωρώ σωστή. Και κυρίως σταθεροποιητική για την περιοχή. Και για τα ίδια τα Σκόπια…»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.